Sljedeće će godine cijena barela pasti na 45 dolara za barel?

RBA Analize
 Nakon revidiranog porasta od 2,3% u rujnu, industrijska proizvodnja na mjesečnoj je razini porasla 3,2%, objavio je njemački ured za statistiku Destatis.

Time je zabilježen rast šesti uzastopni mjesec te najsnažniji mjesečni porast od lipnja, nadmašivši očekivanja od 1,6%. U odnosu na veljaču, mjesec prije početka pandemije, industrijska proizvodnja pala je za oko 5%. U automobilskoj industriji, najvećem njemačkom industrijskom sektoru, proizvodnja je porasla gotovo 10% na mjesečnoj razini, međutim i dalje na razinama oko 6% ispod razine prije pandemije.

Promotrimo li promjenu u odnosu na listopad prošle godine, industrijska proizvodnja je zabilježila pad od 3,0%. OPEC i saveznici nakon višednevnih rasprava prošloga su tjedna zaključili dogovor oko povećanja proizvodnje sirove nafte za 500 tisuća barela dnevno počevši od siječnja, što je manje od prvobitnog dogovora u travnju od 2 milijuna barela dnevno. To će dovesti do smanjenja proizvodnje na 7,2 milijuna b/d od 2021. godine.

Agencija Fitch objavila je prognozu cijene sirove nafte Brent za koju očekuje da će pasti na 45 dolara po barelu u 2021. godini. Obje referentne vrijednosti za sirovu naftu pale su u ponedjeljak. Brent je pao za 0,93% na 48,79 dolara po barelu, dok je West Texas Intermediate za 1,08% na 45,76 dolara po barelu. Danas su na rasporedu konačni podaci BDP-a i zaposlenosti u europodručju za treće tromjesečje te ZEW pokazatelji za prosinac.

You may also like

0 comments