Sljedeća godina neće biti obilježena lockdownom, oporavak 2022. godine

A sada Vlada
Koronakriza ne popušta, a Vlada je donijela kompenzacijske mjere teške više od 2 milijarde kuna.

Nove mjere odnose se na one sektore koji su uslijed odluke Stožera i odluke Vlade obustavljeni.

– Radi se o nešto manje od 81 tisuće ljudi koji rade u djelatnostima koje su privremeno obustavljene, a dio njih ima i od ranije pad prometa, pa govorimo o ukupno do 100 tisuća ljudi, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostujući u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija.

Likvidnost, plaće zaposlenika i fiksni troškovi su uključeni u pomoć Vlade u ovom slučaju.

– Za neke je i 1% pada previše, ali naravno da oni koji imaju pad 80% su u težoj situaciji. Ono čega smo svjesni jest da je pad pogodio cijelu ekonomiju, ali Vlada reagira na vrijeme, i to od ožujka ove godine.

Ćorić kaže da razumije nezadovoljstvo, ali do neke granice jer, kako kaže, neki će biti nezadovoljni dok im se ne nadoknadi 100% prometa.

– Moramo biti svjesni situacije pa i ekonomske situacije Vlade RH koja kompenzira najveći dio izgubljenog. Naša asistencija prelazi 10 milijardi kuna.

Tomislav Ćorić je također rekao da vjerojatno neće moći doći do izjednačavanja kategorija uslužnih objekata, što bi značilo da se neće promijeniti odluka te da kafići i barovi neće moći prodavati pića za van.

Poduzetnici, a ponajviše ugostitelji, ogorčeni su što ne postoji mogućnost da se smanji PDV s postojećih 25%.

– Mi smo raspravljali o tome, a moj je osobni stav da je visina PDV-a kategorija koja se treba raspravljati u stabilnim ekonomskim uvjetima. Hrvatski porezni sustav je potrošno orijentiran te je PDV glavni izvor financiranja proračuna RH, ističe ministar.

Što se tiče pada BDP-a, ministar Ćorić je rekao da se nadaju da će pad BDP-a u 2020. biti nešto veći od 8%.

– Ako se dogodi da krajem ove ili početkom iduće godine bude registrirano cjepivo, situacija u sljedećoj godini ne bi trebala biti obilježena “lockdownovima”, to samo po sebi znači da postoje pretpostavke za oporavak gospodarske aktivnosti. Hrvatska je poput većine zemalja Mediterana tu nešto pogođenija, dobar udio ekonomske aktivnosti dolazi iz turističkog sektora.

Ako sve bude u redu, dodaje Ćorić, u 2021. BDP će rasti na razini od 5% te će to dovesti do potpunog oporavka u 2022. godini, to jest vraćanje na razinu 2019. godine.

S obzirom na aktualnu situaciju, postavlja se pitanje koliko Hrvatska još može izdržati, a ministar kaže da pitanje preživljavanja nije pitanje.

– Hrvatska je u 2020. ušla kao znatno otpornija u odnosu na primjerice 2008. ili 2008. kada je bila ekonomska kriza. Postoje ekonomski igrači koji igraju ozbiljne regionalne pa i svjetske role, to treba imati na umu, dodaje ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Što se tiče laganih plastičnih vrećica i pitanja hoće li ih se Hrvatska riješiti, Ćorić kaže da hoćemo.

– Novi Zakon o gospodarenju otpadom koji je u raspravi ide u tom smjeru. Možda ne onoliko žestoko koliko bi neke od udruga željele, ali držimo da ono što nudimo kroz zakonski akt, definitivno jak iskorak u smjeru zaštite okoliša.

Na pitanje kada je zadnji puta bio u kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a koji je obolio od Covida, Ćorić odgovara.

– Čini mi se prošloga četvrtka, a što se tiče njegova zdravstvenog stanja, ono je dobro. U kontaktu je s članicama i članovima Vlade, putem video linka. Vjerujem da će se uskoro vratiti, pretpostavljam da će se sada uspjeti malo više odmoriti, da će s još više elana voditi Vladu RH i Hrvatsku u 2021. godinu, godinu oporavka, zaključuje ministar, a donosi HRT.

You may also like

0 comments