Sljedeća će godina biti izvrsna za ulagače u zlato?

Analiza
2020. godina dosad je bila izrazito povoljna za sve koji su se odlučili za ulaganje u investicijsko zlato, budući da je njegova cijena od početka godine do trenutka pisanja ovog članka narasla za gotovo 30%.

Porast cijene u kratkom je roku stoga mnogima donio veliku zaradu koju nije bilo moguće u istom periodu ostvariti niti jednim drugim konvencionalnim oblikom ulaganja.

World Gold Council sredinom 2020. godine izdao je svoje redovno polugodišnje izvješće u kojem uspoređuje isplativost raznih vrsta ulaganja u prvoj polovici 2020. godine. Izvješće je pokazalo da je zlato bilo najisplativije ulaganje u tom periodu, donijevši investitorima veće prinose od dionica i investicijskih fondova. Isti trend se nastavio i u drugoj polovici 2020. godine u kojoj je cijena zlata dosegla apsolutni povijesni vrhunac.

Nije moguće točno predvidjeti kretanje cijene zlata u budućnosti, ali moguće je analizirati čimbenike koji će utjecati na kretanje cijene u narednom periodu. Upravo se time bavi novo izvješće Bloomberga koje detaljno analizira faktore koji utječu na cijenu zlata, te predviđa kretanje cijene u 2021. godini.

Ukratko, u Bloombergu smatraju kako je pred nama još jedna isplativa godina za investitore u zlato u kojoj će cijena ovog plemenitog metala nastaviti probijati nove rekorde. Konkretno, u izvješću se navodi da bi prosječna cijena unce zlata u 2021. godini lako mogla doseći razinu od 2583 dolara, što bi bilo povećanje od 30% u odnosu na sadašnju cijenu. Više je razloga zbog kojih analitičari vjeruju da će i u narednoj godini doći do povećanja cijene zlata, a najbitniji od njih su povećana potražnja, inflacija i nastavak ekonomske krize koja je započela ove godine.

Pogledamo li matricu cijene zlata sa slike koju je razvio Bloomberg, a koja analizira osam faktora koji su bitni za cijenu zlata, možemo vidjeti da je svih osam faktora označeno zelenom bojom za 2021. godinu, što je dobra vijest za sve koji su uložili u zlato. Posljednja godina u kojoj su svi faktori ukazivali na rast cijene zlata bila je 2011. godina koja je označila vrhunac cijene u prošloj krizi.

Osim već spomenute ekonomske krize i vjerojatne inflacije, neki od bitnijih čimbenika koji će u 2021. utjecati na rast cijene zlata bit će povećana potražnja u Indiji i Kini, slabo povjerenje u financijski sustav te niske ili negativne kamatne stope na državne obveznice diljem svijeta.

Tržišta Indije i Kine posebno su bitna za cijenu zlata jer se radi o izrazito velikim tržištima na kojima tradicionalno postoji velika potražnja za zlatnim nakitom i zlatnicima. Budući da se radi o tržištima koja čine trećinu svjetske populacije, kretanje potražnje za zlatom na njima igra veliku ulogu u određivanju burzovne cijene plemenitog metala. Nakon slabije potražnje u 2020. uzrokovane pandemijom i smanjenim brojem vjenčanja u Indiji, Bloomberg predviđa da bi se potražnja u 2021. godini trebala oporaviti, što će dignuti cijenu zlata svugdje u svijetu.

Osim toga, stanje na financijskim tržištima trenutno je izrazito nestabilno i analitičari Bloomberga smatraju kako će povjerenje u financijska tržišta pasti u narednom periodu. Mnogi smatraju kako se američko tržište dionica trenutno nalazi u velikom financijskom balonu zbog čega brojni investitori traže alternativne oblike ulaganja. Državne obveznice također su neisplative zbog izrazito niske kamate, pa se sve veći broj investitora okreće zlatu, što mu dodatno diže cijenu, piše Banka Zlata

You may also like

0 comments