Slijedi nam jesenski val privatizacija?

Poslovni dnevnik
Zbog koronavirusa obustavljena je i planirana privatizacija državnih poduzeća i nekretnina, no nakon formiranja nove Vlade ponovno kreću natječaji.

Iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji je početkom godine dovršio prodaju trećeg paketa od ukupno 90 manjinskih udjela, čija je prodaja bila obveza iz akcijskog plana za pridruživanje europskom tečajnom mehanizmu, najavljuju da za jesen pripremaju prodaju dionica i udjela iz manjinskog portfelja, ali i da će do kraja godine biti spremna za privatizaciju tri tvrtke iz većinskog portfelja.

Za većince CERP planira pokrenuti postupke procjene vrijednosti, no, ne otkrivaju zasad i koje su to tvrtke na “dnevnom redu”. Trenutno prioritet u upravljanju portfeljem predstavljaju poduzeća koja su i prije koronakrize poslovala na rubu i koje su započele procese restrukturiranja, te su sada u fazi u kojoj je bio pulski brodograditelj Uljanik prije nešto više od godinu dana.

Najkrupniji takav slučaj je Đuro Đaković, za koji je upravo prošli tjedan istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda. Još se drži poslovnom tajnom broj zaprimljenih ponuda, no kako se može doznati, interes je iskazalo više ulagača, i domaćih i inozemnih.

U tijeku je i ugovaranje druge tranše kredita iz paketa rescue-aid-a ukupno vrijednog 300 milijuna kuna, koji je Vlada odlučila suportirati u siječnju, a njegovu provedbu Europska komisija odobrila u svibnju. Ugovaranje tog kredita kod HBOR-a je u zadnjoj fazi.

Zahvaljujući prvom dijelu ove financijske injekcije deblokirani su računi Đure Đaković i omogućena plaćanja dobavljačima, a novom tranšom slavonskobrodski industrijalac osigurat će tekuću proizvodnju. Sanacijski paket uvjetovao je i izradu dugoročnog programa restrukturiranja, čiju izradu je pomogao odabrani savjetnik PwC, a koji je prošli tjedan dostavljen Ministarstvu gospodarstva.

U tijeku su zadnja “uštimavanja” sa smjernicama EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje poduzetnika u teškoćama, a program koji će obuhvatiti stavljanje na noge Đure Đakovića u narednih pet godina bit će dostavljen u Bruxelles u narednih deset dana, u predviđenom roku.

U međuvremenu, zainteresirani ulagači koji su se javili na natječa dobit će pozve za dubinsko snimanje, s ciljem da se potkraj godine od njih prikupe obvezujuće ponude. Paralelno se priprema smanjenje temeljnog kapitala i čišćenje bilance.

Za 25. kolovoza sazvana je skupština dioničara Đure Đaković, na kojoj je predviđeno pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica s 203 na 2 milijuna kuna. Time će se otvoriti put za dokapitalizaciju i daljnje restrukturiranje, a ulazak potencijalnog strateškog partnera trebao bi donijeti do 150 milijuna kuna novog kapitala.

Na skupštini bi trebao biti potvrđen i novi član NO-a Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva, koji je participirao u pripremi restrukturiranja Petrokemije, rijetkog uspješno okončanog takvog postupka u tvrtki koja je bila u državnom vlasništvu.

Idućih dana, nakon konstituiranja Sabora i potvrđivanja mandata novoj Vladi Andreja Plenkovića bit će jasnije i u čijoj ingerenciji će nakon gašenja Ministarstva državne imovine, odnosno pripajanja Ministarstvu graditeljstva, biti upravljanje portfeljem poduzeća.

I Upravno vijeće CERP-a dobit će nove članove, a novim okolnostima prilagodit će se i u proračunu, u kojemu je već u prvom rebalansu prihod od nefinancijske imovine smanjen za 230 mil. kuna, na 770 mil. (uglavnom od nekretnina). CERP je, pak, očekivane primitke povećao za 55 mil. kuna (sa 25 mil.), upravo u očekivanju prodaje dionica i udjela, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments