Slijedi li osveta Irana za ubojstvo dužnosnika

Mossadovi izvori
Bivši čelnik Mossada rekao je u nedjelju za Jerusalem Post da bi se Iran mogao osvetiti za ubojstvo zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, ali da strpljivo čeka priliku.

Sulejmani je ubijen 3. siječnja 2020., a spekuliralo se da bi se Teheran mogao osvetiti oko obljetnice smaknuća. Direktor Mossada, u razdoblju od 1989. do 1996., Shabtai Shavit kazao je za Jerusalem Post da “strpljenju Iranaca nikad kraja”.

Shavit smatra da ubojstvo Sulejmanija i šefa iranskog nuklearnog programa Mosen Fahrizadeha predstavljaju “dvostruki udarac protiv iranskih vojnih aktivnosti na Bliskom istoku” te da se Iran od toga još nije oporavio. On navodi kako Sulejmanijev nasljednik Esmail Ghani “nema niti približno jednake kapacitete i značaj te upravljačke sposobnosti” kao ubijeni zapovjednik Iranske revolucionarne garde.

Američke obavještajne službe vjeruju da je Iran tijekom posljednja dva dana povećao razinu borbene spremnosti dijela svojih pomorskih snaga, objavio je CNN. Prema izvoru tog medija iz krugova američkih dužnosnika, “obavještajni podaci pokazuju kako je tijekom posljednjih 48 sati povećana razina borbene spremnosti pojedinih iranskih pomorskih snaga u Perzijskom zaljevu.” CNN navodi kako je početkom ovog tjedna izvor u Ministarstvu obrane izvijestio da Iran navodno “raspoređuje balističke rakete kratkog dometa u Iraku”.

You may also like

0 comments