Slijedi li nam tjedan raspleta?

Nakon vikenda u kojem su se HDZ-ovci razletjeli po Hrvatskoj da bi prikupili potpise za Vladu bez Mosta i Tihomira Oreškovića, a SDP-ovci za samoraspuštanje Hrvatskoga sabora, slijedi tjedan raspleta. Kako će taj politički tjedan izgledati, analizirali su u Dnevniku HRT-a.

Sutra i preksutra još će se djelovati u ilegali. Kako je sad i sitno prebitno, dvije najjače stranke uprijet će svu preostalu snagu i “trgovačko” iskustvo ne bi li još koga pridobile za “svoju stvar”. Jer ma koliko se HDZ trudio uvjeriti javnost da je složio novu većinu, on tu većinu – nema. Kao što ni SDP još nema minimalnih 76 potpisa za raspuštanje Sabora i prijevremene izbore.

Srijeda će biti dan svrstavanja još nesvrstanih. Predsjedništvo HSLS-a, članice Domoljubne koalicije, odlučit će hoće li njihova dva zastupnika dignuti ruku za preslagivanje ili raspuštanje. U srijedu bi se, što je HDZ-u i SDP-u najvažnije, napokon trebao opredijeliti i Klub nacionalnih manjina. Ponajprije dva SDSS-ovca bez kojih će SDP, čak i ako mu se pridruži 12 mostovaca, teško doći do dovoljnog broja potpisa za raspuštanje Sabora. Bez manjina i HDZ-ova misija rušenja Oreškovića i postavljanja Zdravka Marića nema nikakvih izgleda. HDZ tu ima i dodatni problem. Ako u novu vladu pridobije SDSS, izgubit će, barem su tako najavili, HSP AS i Hrast, pa bi na kraju mogli završiti u minusu – dva bi dobili, četiri izgubili! Ne smije se zaboraviti da je za srijedu u podne najavljena odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o slučaju Karamarko i “Konzultantica” ali i “Soboli”.

U četvrtak 16. lipnja, dakle dva dana prije isteka roka za raspravu i glasovanje o SDP-ovu zahtjevu za opoziv Tomislava Karamarka, Sabor bi trebao raspraviti i glasovati o HDZ-ovu zahtjevu za opoziv Tihomira Oreškovića. Nakon toga će se definitivno znati je li Most i dalje dio vlasti ili prelazi u oporbu. Ni tu nisu nemoguća iznenađenja! Iako su SDP i njegovi partneri neslužbeno najavili da neće poduprijeti aktualnog premijera, mogli bi se u taktičke svrhe predomisliti i ipak ga s Mostom spasiti.

Time bi samo dan poslije, u petak, partneri iz koalicije Hrvatska raste ostvarili svoj cilj – rasprava i opoziv prvog potpredsjednika Vlade. Kada bi do toga došlo, tu neizvjesnosti ne bi trebalo biti. Većina se zastupnika već izjasnila “za” opoziv tako da Tomislavu Karamarku ne bi bilo spasa. Ali i ta bi nas opcija vrlo brzo dovela do izbora, jer HDZ nakon smjene svog predsjednika, a ostanka Bože Petrova i Tihomira Oreškovića u takvoj vladi sigurno ne bi mogao ostati.

You may also like