Home Ekonomija Slavodobitnik je Angela Merkel

Slavodobitnik je Angela Merkel

by admin

Tsipras je na ovom summitu morao progutati toliko knedla da je sigurno dva puta teži. Nije imao više što suprotstaviti autoritetu Angele Merkel, piše u svom komentaru Barbara Wesel iz briselskog studija DW-a.

Na kraju je savezna kancelarka otklonila opasnost. Poslije maratonske sjednice u Bruxellesu izlaz Grčke iz eurozone nije više na dnevnom redu. Ako sporazum propadne zbog trećeg paketa pomoći, onda to neće biti njezina krivica. Naime, ona može dokazati da je do granice iscrpljenosti pregovarala s prkosnim grčkim premijerom. Na kraju, i sam Alexis Tsipras je bio iscrpljen. Jer Angela Merkel je još jednom pokazala svoju skoro nadljudsku postojanost na noćnim sjednicama. Tsipras na kraju nije imao više što suprotstaviti faktičnom i osobnom autoritetu Angele Merkel. Ona ga je naprosto pregovorima dotukla.

Uvjeti za treći paket pomoći podrazumijevaju sve reforme s kojima se godinama odugovlačilo i koje bi trebale pomoći Grčkoj da konačno stane na svoje noge. Prisjetimo se kako su se Grci burno bunili protiv reforme mirovinskog sustava još početkom godine? Nikada! Samo preko mog političkog leša! Sve to je bila bura u čaši vode. Tsipras je na ovom summitu morao progutati tolike knedle da je sigurno dva puta teži. Porez na dodanu vrijednost, tržište rada, sindikati, pravosuđe, banke, mirovine, državni aparat, Atena sve to mora liberalizirati i reformirati. Disfunkcionalna grčka država konačno mora proraditi kao moderni aparat na dobrobit svih.

„This is a coup!“ – To je državni udar! Tako su svoje mišljenje na društvenim mrežama objavljivali poklonici Grčke kada su procurili prvi rezultati. Oni su u pravu! Cijela stvar je politički vic. Da grčka vlada u veljači nije vjerovala u svjetsku revoluciju i da se dogovorila s vjerovnicima, uvjeti bi bili puno bolji. Ali eurozona je izgubila strpljenje poslije višemjesečnog cik-cak kursa, nekompetentnosti i bespoštedne razbijačke retorike Tsiprasove ekipe. Kap koja je prelila čašu bio je grčki referendum na kojem su Grci po nalogu rekli „ne“. Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker je bio ljut kao ris. A sada grčki premijer prodaje novi financijski paket pomoći kao uspeh. Je li to demokracija na grčki način?

Angela Merkel je spasila jedinstvo eurozone i time svoju političku baštinu. Ona ne ostavlja dojam nekoga tko je nemilosrdan i opsjednut pravilima, jer 86 milijardi eura koji su u paketu za Grčku nisu sitnica. A lako je razumjeti to što je njemačka kancelarka grčkom premijeru nametnula sve uvjete koje je Trojka ikada smislila. Grke morate natjerati na to za njihovo dobro. Uz novac će Grčka dobiti liberalizaciju i modernizaciju, koju nikada nije željela. A na kraju će zemlja imati koristi od toga, to je argumentacija. Kritičari već spominju „Versajski ugovor“ za Grčku, s obzirom da se uvjeti za novi paket pomoći doživljavaju kao podjarmljivanje.

Naravno, cijela stvar ima i slabe strane. Je li Tsipras u stanju politički preživjeti ovaj dogovor? Hoće li izgubiti većinu u parlamentu i hoće li mu birači oprostiti što je prekršio predizborna obećanja? I Jesu li Grci usprkos svojoj dugoj tradiciji korupcije i njihovoj povijesnoj sklonosti ka državnom bankrotu uopće sposobni za reforme? Sretan kraj dakle nije zajamčen, reforme se mogu ugušiti u zametku ili ih Syriza može blokirati. Ali kontrolori su opet ušli u kuću i strogo će paziti na svaki potez Grka. Alexis Tsipras je naučio lekciju – ako želi objedovati s Angelom Merkel treba mu žlica s dugačkom drškom. Ona je majstor politike moći i strateških poteza, naspram nje mladi Grk izgleda kao početnik. Njemačka kancelarka je po svom geslu – gdje ima volje naći će se put – opet spasila euro. Međutim, grčka drama još dugo neće biti okončana, sigurno ćemo ubrzo vidjeti sljedeći čin.

Related Posts