‘Slavensko bratstvo 2016’: Počela vježba ruske, beloruske i srpske vojske

Više od 670 pripadnika vojski Rusije, Belorusije i Srbije sudjeluje u vježbi “Slavensko bratstvo 2016” koja je u četvrtak počela na aerodromima i poligonima u Srbiji i traje do 14. studenog.

U protuterorističkoj vježbi sudjeluje 212 pripadnika ruske, 56 beloruske i 450 pripadnika srbijanske vojske.

“Slavensko bratstvo 2016” jedna od ukupno 26 međunarodnih vježbi vojske Srbije ove godine, rekao je vojni glasnogovornik, kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Vojnici će prikazati padobranski i helikopterski desant, desantiranje borbenih oklopnih vozila, osiguranje desantnog prostora, marš, napad na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja uporabom bespilotnih letjelica, topnička priprema napada i zračna vatrena podrška napadu te sanitetska evakuacija.

Manevri su podijeljeni na dva dijela – na poligonima od 3. do 6. studenog i od 7. do 9. studenog na poligonima i vojnim aerodromima.

Prva zajednička rusko-srpska vježba “Srem 2014” održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume kada su uvježbavane protuterorističke operacije.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne suradnje Srbije i Ruske Federacije, a od 2012. održano je nekoliko zajedničkih vježbi sa ruskom vojskom.

Radiotelevizija Srbije navodi da su 2015. godine održane 24 vježbe sa stranim partnerima od kojih samo dvije  sa ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Od početka ove godine realizirano je 116 aktivnosti vojne suradnje sa NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90, navela je RTS.

(Agencije)

You may also like

0 comments