Slabljenje potražnje spustilo cijenu nafte

Pad kineskog uvoza
Add content here
 Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara zbog zabrinutosti za potražnju, koju je potaknulo saudijsko sniženje cijena azijskim kupcima i slabiji kineski uvoz.

Na londonskom je tržištu cijena barelaiznosila je 42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39,18 dolara. Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, snizila je službenu prodajnu cijenu sirove nafte azijskim kupcima za listopad na najnižu razinu od svibnja.

Trgovce je zabrinulo i usporavanje kineskog uvoza nafte u kolovozu, prema podacima carinske uprave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu koji je do sada podržavao cijene rekordnim kupnjama.

Kina je u kolovozu ostvarila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 58,93 milijarde dolara, nasuprot 62,33 milijarde u srpnju, pokazuju podaci carinske uprave. Izgledi za kinesko gospodarstvo ostaju ipak neizvjesni budući da bi inozemnu potražnju moglo pogoditi moguće uvođenje novih mjera u kineskim trgovinskim partnerima do kraja godine u slučaju novog vala epidemije koronavirusa.

Očekuje se i da bi ionako izražene napetosti između Pekinga i Washingtona mogle dodatno ojačati pred američke predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga. Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu je povećan za gotovo 1,8 milijardi dolara na mjesečnoj razini, na 34,24 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave. Paralelno je današnji Praznik rada tradicionalno obilježio završetak ljetne sezone vožnje u SAD-u pa se investitori ponovo fokusiraju na slabašnu potražnju za gorivom u najvećem potrošaču nafte u svijetu. Uteg cijenama bile su i pojačane aktivnosti bušenja u SAD-u, potaknute povoljnom razinom cijena na međunarodnim tržištikma.

Značajniji pad cijena zakočila je pak nada da bi uskoro moglo biti dostupno cjepivo za Covid-19, nakon što su australski dužnosnici rekli da prve serije cjepiva očekuju u siječnju iduće godine i da bi ono moglo pružati “zaštitu kroz više godina”.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,42 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments