Slabiji podaci o zaposlenosti probudili nadu da kamatne stope još neće rasti

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijem od očekivanja izvješću o zaposlenosti u SAD-u, što je po procjenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u rujnu mogao podići kamatne stope, ali su zato očekivanja o njihovu rastu do kraja godine ostala ista.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u petak 72,66 bodova ili 0,39 posto, na 18.491 bod, S&P 500 za 0,42 posto, na 2.179 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,43 posto, na 5.249 bodova. Otvaranje novih radnih mjesta u SAD-u osjetno je usporilo u kolovozu, nakon dva uzastopna mjeseca intenzivnijeg zapošljavanja.

Američki poslodavci u kolovozu su otvorili neto 151.000 novih radnih mjesta, nakon naviše revidiranih 275 tisuća otvorenih u srpnju, pokazalo je izvješće američkog ministarstva rada. Tempo zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu time je usporio, nakon značajnijeg porasta zaposlenosti tijekom lipnja i srpnja, kada je prema podacima ministarstva neto ukupno otvoreno 546 tisuća novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u u kolovozu se zadržala na 4,9 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će u kolovozu biti otvoreno oko 180 tisuća novih radnih mjesta a da će stopa nezaposlenosti skliznuti za 0,1 postotni bod, na 4,8 posto.

Trgovci su sada smanjili svoja očekivanja da bi Fed već u rujnu podignuo kamatne stope – dok su u četvrtak još procjenjivali vjerojatnost od toga na 24 posto, sada procjenjuju na 21 posto. No, vjerojatnost od njihova podizanja u prosincu blago je porasla, s 53,6 na 54,2 posto. “Investitori na dioničkim tržištima malo su odahnuli jer broj zaposlenih nije premašio brojku od 200.000. Na dioničkima tržištima procjenjuje se da će Fed podići kamatnu još jednom do kraja godine, no ako počnu percipirati da će uslijediti serija povećanja, i da će se ona dogoditi prije a ne kasnije, tada će započeti nervoza”, ocjenjuje Sean Lynch, strateg pri Wells Fargo Investment Institute.

Unatoč slabijem od očekivanja izvješću o zaposlenosti, predsjednik Feda u Richmondu Jeffrey Lacker u petak je kazao da se čini kako je američko gospodarstvo dovoljno snažno za značajno više kamatne stope. Istaknuo je i da niz ekonomskih analitičara sugerira da je Fedova ključna prekonoćna kamatna stopa previše niska.

I nekoliko drugih dužnosnika Feda protekloga je tjedna davalo izjave iz kojih se naslućuje da su za podizanje kamatnih stopa, tako da investitori ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost njihova podizanja na idućem zasjedanju Feda, 2i. i 22. rujna. I na europskim burzama u petak indeksi su znatnije porasli, pri čemu londonski Ftse za 2,2 posto, na 6.894 boda, frankfurtski DAX za 1,42 posto, na 10,.683 boda, a pariški CAC za 2,3 posto, na 4.542 boda.