Slabiji izgledi za njemačko gospodarstvo zbog trgovinskih sporova

Savjetnici njemačke vlade za ekonomsku politiku znatno su u srijedu snizili procjene rasta najvećeg europskog gospodarstva zbog nepovoljnog utjecaja trgovinskih sukoba, brexita i starenja radne snage.
Stručnjaci sada očekuju da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 1,6 posto, te 1,5 posto u 2019. godini. Dosada su za ovu godinu prognozirali rast aktivnosti za 2,3 posto, te za 1,8 posto u 2019. „Neizvjesna budućnost globalnog gospodarskog poretka i neizbježne demografske promjene glavni su izazovi za njemačko gospodarstvo”, konstatirao je u godišnjem izvješću ekonomskih ‘mudraca’ Christoph Schmidt.

Petero stručnjaka pozvalo je vladu kancelarke Angele Merkel da poduzme mjere kako bi Njemačka bila spremna za prijetnje s kojima bi se mogla suočiti u budućnosti. Upozorenje se vremenski poklopilo s razdobljem političkih turbulencija nakon najave kancelarke Merkel da će u prosincu odstupiti s mjesta predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i da se neće ponovno kandidirati za kancelarsku dužnost nakon isteka četvrtog mandata 2021. godine.

Njemačko gospodarstvo zabilježilo je zvjezdani rast 2017. godine, poduprto snažnom domaćom i međunarodnom potražnjom, rekordno niskom nezaposlenošću i niskim kamatnim stopama Ove je uporilo u kontekstu posustajanja aktivnosti na globalnoj razini.

U listopadu je ministarstvo gospodarstva snizilo procjene rasta i sada predviđa povećanje aktivnosti za 1,8 posto u ovoj i idućoj godini. Izglede prigušuje zabrinutost zbog agresivne trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa pod geslom „America First”, u sklopu koje je ušao u sukob s Kinom i Europskom unijom, uznemirivši i njemačke kompanije orijentirane na izvoz.

Ostali vanjski rizici proizlaze iz veće vjerojatnosti da će Britanija izaći iz EU-a bez dogovora o trgovinskom režimu, što bi moglo teško narušiti trgovinu, ali i potpiriti euroskepticizam u zemljama poput Italije, ističu njemački ekonomski stručnjaci.

Pozivaju Njemačku i EU da snažno osude protekcionističku politiku i založe se za slobodnu trgovinu. U samoj zemlji vijeće stručnjaka upozorilo je na “veliki izazov” koji sa sobom donosi starenje radne snage.

Njemačke tvrtke već imaju teškoća s pronalaženjem kvalificiranih radnika paralelno odlasku u mirovinu generacije baby-boomera a očekuje se kako će se problem s godinama pogoršati. Kako bi potaknuli građane, posebno žene, da se uključe u radnu snagu, stručnjaci pozivaju vladu da ohrabri kompanije na uvođenje fleksibilnog radnog vremena i da poboljša opcije skrbi o djeci.

Imigranti bi također mogli pomoći u rješavanju problema, dodali su, zalažući se također za postupno podizanje dobi za odlazak u mirovinu. Inzistiraju također da Berlin uloži više napora u pripremu Njemačke za digitalno gospodarstvo, pozivajući na ulaganja u poboljšanje zastarjele internetske infrastrukture. Berlin bi također trebao pružiti snažniju potporu inovativnim tehnološkim kompanijama i modernizirati obrazovni sustav kako bi se mladi pripremili za „digitalnu transformaciju”, dodali su.

You may also like

0 comments