Slabiji dolar utjecao na visinu cijene nafte

Pad američke proizvodnje

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 67 dolara, poduprte slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog vala polarne hladnoće u Teksasu.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 67,21 dolar, dok je na američkom tržištu iznosila 63,42 dolara za barel

Tržišta su jučer potaknuli podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pala rekordnih više od 10 posto, za milijun barela dnevno, zbog neuobičajenog vala hladnoće u Teksasu.

Američko gospodarstvo palo je u četvrtom kvartalu 2020. godine 2,4 posto, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada aktivnosti na godišnjoj razini.

Smanjena je i prerada, na najnižu razinu od rujna 2008. godine, budući da su niske temperature prouzročile prekid u opskrbi strujom. Cijene je danas podupro slabiji dolar, koji su pritisnula očekivanja da će američka središnja banka još neko vrijeme zadržati kamatne stope na niskoj razini.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, trebali bi se sastati 4. ožujka kako bi razmotrili proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju opskrbu, a razmotrit će povećanje proizvodnje nakon travnja, s obzirom na oporavak cijena, kažu izvori u OPEC+.

Neki proizvođači sugeriraju pak da proizvodnju ne bi trebalo mijenjati još neko vrijeme jer prijeti opasnost opetovanog posrtanja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64 dolara, što znači da je porasla 27 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments