Home Energetika Slabi gospodarski pokazatelji snizili indekse

Slabi gospodarski pokazatelji snizili indekse

by Energypress.net

Na svjetskim burzama

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su slabi makroekonomski podaci podržali strahovanja da će agresivno povećanja kamata američke središnje banke izazvati pad gospodarstva.

Posljedica je to novih podataka koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva usporava.

Izvješće prema kojemu su tvorničke narudžbe pale drugi mjesec zaredom potvrdilo je dan ranije objavljene podatke o slabljenju proizvodne aktivnosti.

Uz to, ponuda novih radnih mjesta pala je u veljači na najnižu razinu u gotovo dvije godine, što pokazuje da se tržište rada ‘hladi’.

Pod pritiskom se našao i bankarski sektor, nakon što je Jaime Dimon, izvršni direktor JP Morgana, u pismu dioničarima upozorio da se kriza američkih banaka nastavlja i da će se utjecaj toga osjećati godinama.

Podršku tržištu, pak, pruža nada ulagača da će zbog slabljenja inflacijskih pritisaka i usporavanja rasta gospodarstva, američka središnja banka zastati sa ciklusom povećanja kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 60 posto izgleda da Fed u svibnju neće dodatno povećati kamate, dok su izgledi za povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova pali na samo 40 posto.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, a indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle pokrenuti tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta.

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se rast američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, usporava.

Cijene nafte, pak, nadoknađuju jučerašnje gubitke. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je na 85,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 81,05 dolara.

Related Posts