Slaba strana potražnja spostila njemački industrijski rast

Njemačke industrijske narudžbe u ovogodišnjem su travnju pale najsnažnije u posljednjih više od deset godina, zahvaljujući posustajanju Kine i gospodarstava ostalih globalnih izvoznih partnera najvećeg europskog gospodarstva, pokazali su u ponedjeljak podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Njemačke industrijske narudžbe, ključno mjerilo potražnje za robama, u travnju su pale za dva posto u odnosu na ožujak, uslijed oštrog pada strane potražnje, pokazali su sezonski prilagođeni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa. Njemačke industrijske narudžbe nisu zabilježile tako snažan pad od srpnja 2005. godine, navode u statističkom uredu.

U travnju 2016. godine domaće su narudžbe prema mjesecu ranije uvećane za 1,3 posto, ali je inozemna potražnja smanjena za 4,3 posto, pritisnuta padom potražnje iz zemalja izvan eurozone. Nove narudžbe od njemačkih partnera unutar eurozone uvećane su pak za 2,5 posto, objavio je Destatis.

Statistički ured revidirao je u međuvremenu podatke za ožujak, koji sada pokazuju da su industrijske narudžbe u tome mjesecu porasle za 2,6 posto prema prethodnom mjesecu, a ne za 1,9 posto kao što je pokazivao prvotni podatak.

Vezano za stanje industrijskih narudžbi odvojenim se priopćenjem oglasilo i njemačko ministarstvo gospodarstva. “Slabost koja se očituje na početku drugog tromjesečja najvećim dijelom proizlazi iz snažno fluktuirajućih narudžbi od proizvođača investicijskih dobara izvan eurozone”, kaže se u priopćenju ministarstva, dodajući da su takve narudžbe pale za 13,3 posto u travnju u odnosu na ožujak, kada su porasle za 11 posto.

Glavni ekonomist u banci ING Carsten Brzeski mišljenja je da pad narudžbi pokazuje slabost gospodarstava Kine i ostalih globalnih izvoznih partnera. “Neki bi čak među čimbenicima toga pada mogli vidjeti i Brexit”, kazao je Brzeski, dodajući da je, što se budućnosti tiče, skeptičan u pogledu brzog poboljšanja izgleda za njemačku industriju.

You may also like