Slab oporavak potražnje zaustavio rast cijena nafte

Pad za gotovo 10 milijuna barela na dan
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna stagnirale jer trgovce zabrinjava slabost potražnje zbog sporog oporavka gospodarstava, dok je s druge strane moguće povećanje ponude.

Stagnacija cijena posljedica je daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega neke zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, ali i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, što dovodi do slabljenja potražnje.

U petak je izvješće analitičke tvrtke Markit ukazalo na posustajanje gospodarskog oporavka eurozone u kolovozu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod utjecajem daljnjeg rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov PMI indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,9 bodova. Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u srpnju, na najnižu razinu od ožujka 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Ni u američkom gospodarstvu situacija nije impresivna, pokazao je zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke. Pandemija koronavirusa „uvelike će utjecati na gospodarske aktivnosti, zaposlenost i inflaciju u kratkom razdoblju, te predstavlja značajan rizik za ekonomske izglede u srednjoročnom razdoblju”, navodi se u zapisniku sa sjednice, na kojoj je Fed kamate ostavio nepromijenjene i poručio da je gospodarstvu i dalje potrebna monetarna podrška.

Čelnici Feda smatraju da su gospodarstvu još uvijek potrebni i fiskalni poticaji, s obzirom da se rast zaposlenosti u posljednje vrijeme usporava, nakon snažnog oporavka u lipnju i srpnju. “Potražnja će se vjerojatno približiti predpandemijskim razinama 2021. godine, a u ostatku 2020. vodit će se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog vala zaraze”, poručuju stručnjaci konzultantske kompanije Rystad Energy.

Na slabost potražnje ukazuju i podaci da je u SAD-u potražnja za gorivima pala više od dva milijuna barela dnevno, na 17,2 milijuna barela. Ukupna je potražnja u posljednja četiri tjedna bila 14 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, a ljetna sezona putovanja primiče se kraju, što znači da će u predstojećem razdoblju dodatno oslabiti.

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u kolovozu. Naime, prema dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 milijuna barela dnevno. OPEC i partneri paralelno vode računa o tome da oni koji su prije proizvodili više nego što je dogovoreno sada proizvode manje.

Izvješće OPEC-a pokazalo je i da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milijun barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao dulje vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 milijuna barela dnevno.

U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. No, posljednjih tjedana cijene nafte ne osciliraju značajnije jer je oporavak globalnog gospodarstva usporen.

You may also like

0 comments