Home Ekonomija Skupština dioničara Adrisa odobriila prodaju TDR-a BAT-u

Skupština dioničara Adrisa odobriila prodaju TDR-a BAT-u

by admin

Glavna skupština Adris grupe dala je u utorak suglasnost za prodaju TDR-a, a sredstva ostvarena tom transakcijom upotrijebit će se za daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adris grupe, izvijestili su iz Adrisa. Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović uz ostalo je rekao kako su “ovom transakcijom zadržali proizvodnju i radna mjesta u Kanfanaru”. “Sredstvima ostvarenim od transakcije omogućujemo Adrisu daljnja ulaganja (do 2017. više od četiri milijarde kuna), čime na jedinstven način dovršavamo transformaciju tvrtke”, naglasio je.

Adris grupa je 30. svibnja potpisala kupoprodajni ugovor kojim je kompanija British American Tobacco (BAT) preuzela TDR i ostale tvrtke Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice, a riječ je o transakciji vrijednoj više od pola milijarde eura. Ugovor se odnosi na TDR-a, tvrtke Istragrafika, Hrvatski duhani te maloprodajne lance iNovina i Oprese.

Glavna skupština je usvojila i financijska izvješća za 2014. te donijela odluku o upotrebi dobiti. Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja Adris grupe d.d. (‘vršne’ tvrtke koja posjeduje udjele u svim ostalim tvrtkama, tvrtkama kćerima) za 2014. godinu iznosila je 675 milijuna kuna i, temeljem odluke skupštine, raspoređuje se u statutarne rezerve. Iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojit će se iznos od 164 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi deset kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 28. srpnja, navodi se u priopćenju.Vlahović je istaknuo da je od 1994. ostvaren prosječni godišnji prinos od 27 posto po dionici. Čelni čovjek Adrisa najavio je mogućnost isplate izvanredne dividende i stalni rast dividende u sljedećim godinama.

Prema konsolidiranim podacima, Adris grupa je u 2014. ostvarila ukupni prihod od 5,48 milijardi kuna, a poslovni prihod iznosio je 4,89 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,46 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,75 milijardi kuna, a na inozemnim 1,71 milijarda kuna. Konsolidirana neto dobit Adris grupe u 2014. iznosila je 351 milijun kuna, a u to je uključeno i 138 milijuna kuna pripadajućeg negativnog rezultata Croatia osiguranja zbog visokih troškova restrukturiranja.

Adris grupa je 2005. započela snažan investicijski ciklus u sklopu kojeg je do 2014. u turistički dio poslovanja uložila gotovo 3 milijarde kuna, a iz tvrtke najavljuju da će u idućem razdoblju investirati dodatnih 1,4 milijarde kuna. Time će biti zaokružen investicijski ciklus vrijedan više od četiri milijarde kuna, završetkom kojeg će oko 95 posto hotela biti na razini četiri i pet zvjezdica, najavljuju iz Adrisa. Cromaris, koji izvozi gotovo 70 posto proizvodnje, lani je prvi puta ostvario pozitivan neto rezultat od 1,2 milijuna kuna. Osvrnuvši se na Adrisov najnoviji posao – osiguranja, Vlahović je podsjetio kako je Adris u rujnu dokapitalizirao Croatia osiguranje u iznosu od 840 milijuna kuna, čime je svoj vlasnički udio povećao na 66 posto.

Related Posts