Skup u povodu Svjetskog dana voda, voda je strateški resurs

Zagreb – Pitka voda je strateški interes kako na domaćoj tako i na globalnoj razini, pažljiva zaštita i nadziranje resursa zalog su za buduće generacije, a ono na čemu treba i nadalje raditi je jačanje ekonomske pozicije hrvatskih voda, istaknula je u četvrtak direktorica Gospodarske interesne udruge proizvođača pića (GIUPP) Jasna Čačić na skupu u povodu Svjetskog dana voda – 22. ožujka. Današnjim skupom, kako je rekla, želi se potaknuti svijest o vodnom bogatstvu Hrvatske i naglasiti važnost odgovornog odnosa prema vodama.

Sektor voda, odnosno industrija voda jedan je od vrlo važnih faktora u piramidi povezanosti potrošača i voda, jer upravo sektor voda potrošačima donosi prirodan, čist i jedinstven proizvod, kazala je Čaćić napominjući kako 783 milijuna ljudi u svijetu nema pristup pitkoj vodi. I zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol je istaknula važnost pitke vode i odgovornog gospodarenja vodnim resursima. Republika Hrvatska svjesna je odlične pozicioniranosti kada je riječ o vodnom bogatstvu, ali i potrebe širenja spoznaja o pravilnom odgovornom ponašanja i gospodarenju vodama, kazala je.

Zalihe vode predstavljaju iznimno bogatsvo Hrvatske, ali i obvezuju da ih očuvamo u dobrom stanju za buduće generacije, istaknula je Španjol. Dodala je i kako je vodno-komunalni sektor u Hrvatsko izrazito fragmentiran, na njemu djeluje oko 175 isporučitelja vodnih usluga te je izražen problem gubitaka iz vodoopskrbne mreže, a u mnogim sredinama to se očituje i kao neekonomično i neučinkovito poslovanje nadležnih isporučitelja vodnih usluga. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo reformu vodno-komunalnog sektora kako bi postao tehnički, tehnološki i ekonomski održiv. Reformom će se, kako je kazala, podići kvaliteta vodnih usluga, sigurnost opskrbe pitkom vodom, smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, razvoj vodnokomunalne infrastrukture, jedinstvena cijena vodnih usluga na uslužnom području te bolje korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova. Španjol je istaknula i kako se priprema nacrt plana upravljanja vodnim područjem zajedno sa planom upravljanja rizicima od poplava koji bi Vlada trebala usvojiti do kraja ove godine.

Čačić je iznijela i podatke o proizvodnji voda u Hrvatskoj, napominjući kako je najveća proizvodnja bila u 2012. godini i iznosila je 370 milijuna litara, dok je u 2005. bila najmanja i iznosila je 287 milijuna litara. U 2014. godini proizvedeno je 347 milijuna litara, što je rast od jedan posto u odnosu na godinu ranije. Podaci o proizvodnji mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda pokazuju da je proizvodnja mineralnih voda veća. Najmanja proizvodnja mineralnih voda evidentirana je 2009. kada je proizvedeno 171 milijun litara, a najviše 2012. od 197 milijuna litara. Izvorskih voda je najmanje proizvedeno 2005. godine i to 89 milijuna litara, a najviše također 2012. u iznosu od 172 milijuna litara.