Škrlec: Demokratizacija tržišta od iznimne važnosti

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, organizirao radni ručak povodom zakonodavne inicijative “Čista energija za sve Europljane” i povodom prve polovine mandata u Europskom parlamentu, na koji je kojima kao uzvanike pozvao i predstavnike raznih medija, među kojima i naš Energypress.

Zastupnik je napomenuo kako mu je iznimno drago što pojedni zastupnjici iz Hrvatskog sabora prate njegov rad u EU parlamentu u kojemu najviše zastupa cirkularnu ekonomiju te recikliranje otpada. Također se zalaže za paket mjera Europske komisije „Čista energija za sve Europljane“ koja prati održavanje konkurentnosti Europske unije uslijed promjena na svjetskim energetskim tržištima zbog prelaska na čistu energiju. Član je naravno Odbora za zaštitu okoliša iz kojeg redovito izvještava o temama i projektima. Zalaže se za važnost energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Smatra kako je demokratizacija tržišta od iznimne važnosti te aktivnost i upućenost građana u upravljanje potrošnje.

Posjetio je i Zagrebački velesajam na kojem je bio predstavljen projekt „Pametnim rješenjima do održivoga grada“ (Smat Cities), no smatra kako ravnopravno s tim projektom treba zastupati i pametna sela (Smart Villages) te pametne otoke (Smart Irelands).  Kao zastupnnik „zelenih“ zagovornik je smanjenja emisija CO2, manje uvoženja fosilnih goriva, decentaralizaciju kroz obnovljive izvore, postavljenje vjetroelektrana po cijeloj Hrvatskoj, digitalizaciju energetskog sektora kao i općenito energetsku tranziciju.

Također, član je Odbora za industriju, istraživanje i energiju EP-a. Zalaže za upravljanje energijom u zgradama te uključivanje energetske osvještenosti kroz sve pore u svakodnevnom životu.  Za 21. travnja 2017. godine, najavio je predstavlajnje Zagreba kao kandidata zelene prijestolnice Europe u EU domu. Pozvani su i svi kandidati za gradonačelnike/ce Zagreba. Prošle godine tom laskavom zelenom titulom okitila se Ljubljana. (Iva Slavica Ilić)

You may also like