Skore objave poslovnih rezultata usmjerit će tržišta u sljedećim danima

Očekuju se novi poticaji
Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks blago porastao jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere, no trgovalo se oprezno zbog političke nesigurnosti u Washingtonu i skorašnjeg početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija.

Podršku tržištima već tjednima pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera. Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati. Zbog toga su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i restriktivnim mjerama u SAD-u u drugom planu.

Ulagači su posljednjih dana oprezni zbog političke nesigurnosti u Washingtonu, nakon što su pristaše predsjednika Donalda Trumpa prošloga tjedna napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi.

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv Trumpa zbog poticanja na napad na Kongres. Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu. Senat bi, međutim, mogao Trumpu zabraniti da se drugi put kandidira za dužnost jer je za to potrebna obična većina.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u SAD-u i ubrzanju oporavka gospodarstva od koronakrize kasnije ove godine. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon sedam dana rasta, a kako nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, ulagači bi mogli pratiti kretanja na inozemnim burzama.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer se cijene dionica kreću oko rekordnih razina, a podršku tržištima pružaju dobri gospodarski pokazatelji i najave novih poticajnih mjera u SAD-u. Podršku tržištima pružaju dobri makroekonomski pokazatelji iz najvećih azijskih gospodarstava. U Japanu su narudžbe za strojeve porasle drugi mjesec zaredom, dok su podaci o kineskoj vanjskoj trgovini bolji nego što se očekivalo. Izvoz Kine porastao je u prosincu za 18 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je uvoz ojačao 6,5 posto, što pokazuje da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize.

I na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer su nakon vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i nastavku restriktivnih mjera u nizu zemalja splasnule nade u brzi oporavak potražnje za ‘crnim zlatom’. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,2 posto, na 52,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 55,90 dolara.

You may also like

0 comments