Skok funte ne zanima hrvatske štediše

Iako je vrlo izgledno da će u slučaju ostanka Velike Britanije u Europi funta spočeti jačati, to neće biti dovoljan motiv hrvatskim štedišama da počnu štedjeti u toj valuti i tako izbjegnu niske prinose koje trenutno donosi štednja.

Zabrinutost oko ishoda referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji u četvrtak je dovela do novog slabljenja funte prema dolaru, pa se tečaj spustio na 1,4165 dolara za funtu što je najniža razinu u dva mjeseca. Valutni stručnjaci smatraju da je funta zbog strahovanja o Brexitu trenutno podcijenjena oko 10 posto. “Investitori i špekulanti već mjesecima na financijskim tržištima masovno otvaraju prodajne pozicije na funtu. Dio ih to radi da bi se zaštitili od gubitka koji bi nastao pri naglom slabljenju funte u slučaju da Britanci odluče napustiti EU, a ostatak jednostavno vidi dobru priliku za ostvarivanje profita na slabljenju britanske valute”, kaže Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa.

Ako Britanci ostanu u EU, značajan dio onih koji su zadnjih mjeseci otvarali prodajne pozicije počet će ih zatvarati, odnosno kupovati funtu, pojašnjava Kokanović. “Masovna potražnja za funtom do koje će u tom scenariju doći gotovo će sigurno dovesti do njezina jačanja u odnosu na euro i kunu u idućim mjesecima. Do kraja godine ne treba iznenaditi jačanje funte od pet do 15 posto”, ocjenjuje Kokanović. Tijekom ove godine funta je prema kuni oslabila za 8,5 posto na 9,52 kune. S druge pak strane, zbog jačanja kune prema euru u travnju je zabilježen pad štednje stanovništva za gotovo dvije milijarde kuna na 163,8 milijardi kuna. Međutim, malo tko će se odlučiti za štednju u funti, smatra financijski stručnjak Vjeko Peretić, a prenosi Poslovni dnevnik.

“Građani se drže valuta koje su im poznate i kojima vjeruju”, ističe Peretić. “Igra s tečajem nije zanimljiva prosječnom štediši. Promjena na tečaju i očekivani prinosi teško se mogu kontrolirati na standardnim oročenjima od 12 i 24 mjeseca”, kaže Peretić. U bankama kažu kako je interes za štednju u funti vrlo slab. U Zagrebačkoj banci svega jedan posto klijenata štedi u toj valuti, a PBZ i Raiffeisen trenutno ni ne nude štednju u funti.

You may also like