Skok američkih zaliha pritisnuo cijene nafte

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da je neočekivani skok zaliha u SAD-u ponovo potpirio zabrinutost zbog prekomjerne ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,27 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,03 dolara nižoj cijeni, od 47,07 dolara.

Najveći je uteg za tržišta, posebno u SAD-u, bio jučer objavljeni podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivanom skoku zaliha sirove nafte, za čak 4,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali smanjenje za daleko skromnijih 455 tisuća barela. “API-jevi podaci pokazali su veliki rast zaliha u prošlome tjednu i to je poduprlo naglu promjenu raspoloženja na tržištu”, tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Na londonskom su tržištu cijene jučer nakratko prekoračile 50 dolara nakon što je Reuters izvijestio da je Iran signalizirao da bi mogao poduprijeti zajedničke mjere članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) za zaštitu cijena nafte. To ipak nije u potpunosti suzbilo izraženu sumnju u dogovor proizvođača na rujanskom sastanku u Alžiru jer svaka članica OPEC-a ima svoj interes.

“Trenutno se svi natječu tko će objaviti bombastičniji naslov o zamrzavanju proizvodnje ali zasada bez temelja”, konstatira Olivier Jakob iz švicarskog PetroMatrixa.

Irački premijer u utorak je izjavio da njegova zemlja još nije dosegnula puni tržišni udio, što upućuje na pretpostavku da vlada neće obuzdavati proizvodnju sirove nafte u sklopu OPEC-ova sporazuma. “Stvarno ne vidim smisao u tome da posebice Saudijci uistinu znatnije ograničavaju proizvodnju s obzirom na povelike američke kapacitete za proizvodnju nafte iz škriljca koji mogu brzo popuniti taj rez”, napominje Ric Spooner iz CMC Marketsa.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 45,34 dolara, što znači da je pala 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like