Skočio obujam kartičnog plaćanja u svijetu

Obujam bezgotovinskih transakcija poskočio je prošle godine devet posto, poduprt gospodarskim oporavkom u SAD-u i snažnim rastom takvih oblika plaćanja u azijskim gospodarstvima u nastajanju, procjenjuje se u studiji objavljenoj u utorak. Prošle je godine u svijetu zabilježeno 390 milijardi bezgotovinskih platežnih transakcija, pokazuje ovogodišnje Izvješće o plaćanjima u svijetu, koje su izradili Capgemini i britanska banka Royal Bank of Scotland. Time je njihov broj prema procjeni autora izvješća autora poskočio devet posto u odnosu na 2013. kada je uvećan 7,6 posto.

Među pojedinim regijama najviše je prošle godine prema procjenama autora izvješća poskočio broj bezgotovinskih transakcija u azijskim gospodarstvima u nastajanju, za čak 27 posto, prvenstveno zahvaljujući širenju Interneta i mobilnog plaćanja u Kini i Indiji. U godini ranije uvećan je 21 posto. Procjenjuje se da je u 2014. Kina po broju bezgotovinskih transakcija pretekla Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku i Južnu Koreju, čime bi zauzela četvrto mjesto na globalnoj ljestvici, nakon SAD-a, eurozone i Brazila.

Drugo mjesto na ljestvici regija u 2014. zauzela bi regija srednje Europe, Bliskog istoka i Afrike (CEMEA), sa stopom rasta bezgotovinskih transakcija od 14,1 posto. U godini ranije uvećane su 18 posto. Treće mjesto pripalo bi skupini takozvanih “zrelih” tržišta azijsko-pacifičke regije sa stopom rasta te kategorije transakcija od 11,9 posto rasta a četvrto Latinskoj Americi s 9,7 posto. Ukupno je u skupini zemalja u razvoju broj bezgotovinskih transakcija u prošloj godini poskočio 16,4 posto, gotovo trostruko snažnije nego u razvijenim zemljama gdje je zabilježen 6,1-postotni rast.

Među zrelim tržištima, u europskoj regiji, uključujući eurozonu, bezgotovinske su transakcije u 2014. prema procjenama autora izvješća porasle 4,6 posto, nakon 5,1-postotnog rasta u godini ranije. U Sjevernoj Americi njihov je prošlogodišnji rast procijenjen na 5,5 posto, nakon 4,6-postotnog rasta u 2014.

Osim procjena za prošlu godinu, izvješće uključuje i detaljne podatke za godinu ranije, po kojima je Finska potvrdila vodeće mjesto među zemljama po broju bezgotovinskih transakcija po stanovniku, uz prosječnu 451 takvu transakciju po stanovniku. Kao razlog autori izvješća navode inovacije u sustavu plaćanja, snažno gospodarstvo i osobnu potrošnju, ali i hladne zime koje građane potiču na kupovinu putem Interneta.

Slijedi SAD s prosječnih 390 bezgotovinskih transakcija po stanovniku u 2013., a među prvih pet nalaze se još Nizozemska, Australija i Danska. Hrvatska je uključena u regiju srednje Europe, Bliskog istoka i Afrike, uz napomenu autora izvješća da su “zbog nedostatka pouzdanih povijesnih podatkovnih trendova” rezultati procijenjeni i uklopljeni u one za cijelu regiju. ECEA obuhvaća još Poljsku, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Južnoafričku Republiku, Tursku, Ukrajinu, Mađarsku, Češku, Rumunjsku, Bugarsku, Keniju, Nigeriju, Egipat, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.

Bezgotovinsko plaćanje bilježi uzlet širom svijeta, između ostalog i zahvaljujući uslugama mobilnog bankarstva, karticama za beskontaktno plaćanje i ostalim inovacijama. Dodatno bi uzlet bezgotovinskih transakcija mogao bi poduprijeti razvoj decentralizirane baze podataka o transakcijama u određenoj digitalnoj valuti (takozvana tehnologija blockchaina) koja bi jamčila sigurnost digitalnih transfera. Ta bi tehnologija mogla poboljšati efikasnost financijskih transakcija širom svijeta i iz temelja izmijeniti globalnu financijsku mrežu, zaključuju autori izvješća.

You may also like