Skočile proizvođačke cijene, najviše porasle cijene energenata

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji porasle su u siječnju za 4,3 posto na godišnjoj razini, najviše u gotovo pet godina, pri čemu su u Hrvatskoj ojačale 1,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Prema izvješću europskog statističkog ureda, objavljenom u četvrtak, proizvođačke cijene u Europskoj uniji porasle su u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,3 posto, što je znatno brži rast nego u prosincu, kada su ojačale 2,4 posto. U eurozoni su, pak, porasle za 3,5 posto, u odnosu na 1,6-postotno povećanje u prosincu. Drugi uzastopni mjesečni rast najveći je od ožujka 2012. godine.

Godišnji rast u siječnju je uglavnom potaknut skokom cijena energenata, za 13,8 posto u Europskoj uniji, te 9,7 posto u eurozoni. Ako bi se isključili energenti, proizvođačke su cijene porasle za 1,8 posto, odnosno 1,5 posto. Među članicama EU-a najveći rast cijena na godišnjoj razini bilježi Belgija, za 13,3 posto. Slijede Velika Britanija s rastom od 10 posto, i Nizozemska, za 8,4 posto, dok su najviše pale cijene u Luxemburgu, za 3,1 posto. Hrvatska je u siječnju na godišnjoj razini zabilježila rast cijena za 1,7 posto, dok su u prosincu ojačale blagih 0,1 posto.

Najviše porasle cijene energenata

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u prvom ovogodišnjem mjesecu u odnosu na prosinac rasle su cijene energije, za 2,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,3 posto, te intermedijarnih proizvoda, za 0,2 posto, dok su cijene u kategorijama netrajnih proizvoda za široku potrošnju i kapitalnih proizvoda ostale na istoj razini.

U usporedbi sa siječnjem 2016. najviše su, za 12 posto, rasle cijene energije. Kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju bilježi se godišnji rast od 0,6 posto, a kod kapitalnih za 0,3 posto, dok su cijene intermedijarnih proizvoda pale za 2,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto.

Promatra li se, pak, prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene rasle u prerađivačkoj industriji, za 0,8 posto te rudarstvu i vađenju, za 0,4 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji te opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini kao i u prosincu prošle godine.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj, proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji su rasle za 4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 13,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,4 posto.

“I tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz projicirani lagani rast cijena nafte na svjetskim tržištima te postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 1,5 posto”, zaključuju analitičari RBA.

You may also like

0 comments