Skepsa u poslovne rezultate usporila svjetske burze

Koronakriza
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog koronakrize neće biti baš dobri.

Posljednjih su tjedana cijene dionica nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

No, jučer su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, primjerice, Ford Motor jučer objavio procjene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromjesečju mogao dosegnuti 600 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvario dobit od 2,4 milijarde dolara. Cijena dionice Forda pala je gotovo 4 posto.

Oštro su, više od 4 posto, jučer u prosjeku pale i cijene dionica banaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga u utorak. I mnoge druge kompanije i banke ostvarit će slabe rezultata jer su mnogi dijelovi gospodarstva već tjednima paralizirani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.Ni procjene po američko gospodarstvo nisu ništa bolje. Analitičari fonda Pacific Investment Management (PIMCO) objavili su kako očekuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 30 posto na godišnjoj razini, a premda bi u  iduća dva kvartala gospodarstvo trebalo porasti, u cijeloj godini američki BDP mogao bi zabilježiti pad od 5 posto.

U moru loših vijesti, jučer se istaknula i jedna dobra. Najveća američka online trgovina Amazon.com objavila je da će zaposliti 75.000 ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje. Cijena dionice Amazona skočila je više od 6 posto, zbog čega je Nasdaq indeks završio s blagim dobitkom. Obujam trgovanja bio je jučer manji nego prethodnih trgovinskih dana jer se na europskim i mnogim drugim burzama u svijetu nije radilo zbog uskrsnih praznika.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci o vanjskoj trgovini Kine bolji nego što se očekivalo i jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa u svijetu blizu vrhuncu. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine i jer se nadaju da se širenje koronavirusa u svijetu usporava.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio.

You may also like

0 comments