Skalicki: Trošarine su visoke, ali nekako treba financirati infrastrukturu i gubitaše

EnergyPress TV
Gost prve emisije EnergyPress, u novoj sezoni, na N1 televiziji bio je naftni stručnjak Miro Skalicki. Govorio je o cijeni naftnih derivata, mogućnostima smanjenja trošarina te energetskom miksu Republike Hrvatske.

Smatra kako do nekoj velikog potresa u Homuruškom klancu ne bi trebalo doći, jer je to malo kome u interesu, naime, kroz taj tjesnac prolazi oko četvrtine svjetske nafte. Zbog toga ne vjeruje u neke velike potrese na naftnom tržištu. Uostalom, saudijska se proizvodnja oporavlja nakon potresa uzrokovanih napadom na naftno postrojenje Saudi Aramca.

Istaknuo je kako Saudi Aramco vrijedi više nego li je zatraženo od banaka u možebitnoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Hrvatska je, kao i Europska unija, iznimno ovisna o uvozu energenata, smatra Skalicki, te je pohvalio nastojanja za diverzifikacijom dobavnih pravaca, posebice izgradnju LNG terminala na otoku Krku, ali i seriju dodjeljivanja koncesija u istraživanju hrvatskih rezerva nafte. U posao upstreama ulaze posve neočekivani igrači poput Croduxa, što je iznimno pohvalno, rekao je Skalicki. Dodao je kako Hrvatska mora znati što još ima od ugljikovodika. U tom je smislu pohvalio remont i nove investicije INA-e u Rafineriju Rijeka.

Što se tiče poskupljenja naftnih derivate u Hrvatskoj, Skalicki smatra kako moramo prestati nastupati prema toj temi senzacionalistički. Naime, poskupljenje je normalno u zimi, ali i kad se dogode potresi na naftnom tržištu. Obzirom je nafta tržišna roba, smatra apsurdnim emocionalne ucjene javnosti sa psihološkim granicama. Spremnik benzina poskupio je 10 do 15 kuna, što je jedna kava, koja je za razliku od energenta luksuz.

Trošarine na naftne derivate u Hrvatskoj su među najvišima u Europi i tu ima prostora za smanjenje u kriznim uvjetima stoga što kompanije s vrlo malim iznosima sudjeluju u cijeni naftnih derivate, međutim, to je sustavno pitanje, rekao je Skalicki, jer infrastrukturu i državne gubitaše netko mora financirati.

Ne vjeruje u skori kraj ere ugljikovodika, naime, Hrvatska mora biti pametna i koristiti energetski miks. Primjerice, kako se osloniti na obnovljive izvore kada nema daška vjetra ili kada nema sunca, upitao se.

Pogledajte video: 

You may also like

0 comments