Sjeverni tok privukao financiranje i u ovoj situaciji

Poručili iz Gazproma
Operator projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 “Nord Stream-2”, privukao je u travnju 87,5 milijuna eura financiranja od sudionika projekta, navodi se u izvješću ruske državne plinske kompanije Gazprom.

Novac je prikupljen od Wintershall-a, OMV-a, Shell-a, Engie-a i Unipera-a, na temelju dugoročnog sporazuma sklopljenog u travnju 2017. godine.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju plinovoda s dvije cijevi ukupnog godišnjeg kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara, od ruske obale, dnom Baltičkog mora, do Njemačke. Naftovod će zaobići tranzitne države – Ukrajinu, Bjelorusiju i Poljsku i protezat će se kroz isključive gospodarske zone i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Gazpromovi partneri u projektu su europske tvrtke Uniper, Wintershall, OMV, Engie i Shell. Krajem prošle godine, zbog američkih sankcija švicarski Allseas zaustavio je izgradnju Sjevernog toka 2 i povukao brod za polaganje cijevi.

Šef Gazproma Aleksej Miller rekao je da će plinovod biti dovršen, a ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak da ruski brod “Akademik Čerski može dovršiti polaganje cijevi.  Do sada je izgrađeno 93 posto trase plinovoda, tvrde ruki izvori.

You may also like

0 comments