Sjeverni tok 2 pred svamim krajem

Traže dopuštenje za završetak

Operater plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, zatražio je hitnu dozvolu za gradnju preostale dionice u njemačkim vodama, objavila je Savezna pomorska i hidrografska agencija (BSH).

Glasnogovornica njemačke agencije nije u nedjelju navela kada bi odluka trebala biti donesena.

Sjeverni tok 2 gradi konzorcij na čelu s ruskim Gazpromom, a članovi su mu i francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall. Prema Sjevernom toku 2, preostala dionica cjevovoda nalazi se u isključivoj njemačkoj gospodarskoj zoni i duga je 16,5 kilometara.

Ekološki aktivisti u Njemačkoj upozorili su da trasa cjevovoda prolazi blizu ptičjeg rezervata. Glasnogovornik Sjevernog toka 2, čija se gradnja bliži kraju unatoč američkim sankcijama, rekao je da su dozvolu zatražili već u prosincu i da očekuju prigovore ekoloških aktivista.

Planirani cjevovod nije sporan samo iz ekoloških razloga – američki dužnosnici tvrde da bi Europa njegovom gradnjom postala previše ovisna o ruskoj opskrbi plinom. Slično stajalište zastupa i Poljska dok Ukrajinu povrh toga brine i gubitak naknada za tranziciju ruskog plina.

Europski otpor projektu potenciralo je proteklih tjedana rusko uhićenje kritičara predsjednika Vladimira Putina Alekseja Navaljnog nakon povratka iz Njemačke gdje se liječio od posljedica navodnog pokušaja trovanja.

You may also like

0 comments