Sjeverni tok 2 nije prijetnja opskrbi plinom

Poruke iz Njemačke

Mogućnost slanja ruskog plina u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 2 neće ugroziti opskrbu Europske unije plinom, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva, pripremajući teren za izdavanje regulatorne dozvole.

Plinovod spreman za isporuku plina, ali njemačka Federalna mrežna agencija mora prvo izdati dozvolu, a uvjet je analiza opskrbe koju mora izraditi ministarstvo gospodarstva.

Analiza je dostavljena regulatoru nakon razgovora sa susjednim zemljama EU-a, dodaje se u priopćenju, uz napomenu da su Italija, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska, Estonija, Latvija i Litva dobile priliku za konzultacije.

Njemački regulator ima rok do početka siječnja za izdanje certifikata, ali bi odluku mogao donijeti i ranije. Potom će poslati preporuku Europskoj komisiji, koja će imati rok od dva mjeseca za odgovor.

Sjeverni tok 2 vodi ruski plinski div Gazprom i najkontroverzniji je europski energetski projekt. Među kritičarima izdvajaju se SAD i Ukrajina, koji tvrde da bi ga ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti kao alat za postizanje političkih ciljeva i zaobilaženje tranzita kroz Ukrajinu.

Kremlj pak opovrgava tvrdnje da je Rusija obustavila isporuku plina kako bi ishodila brzo izdavanje regulatornih dozvola za plinovod.

Plinovod je posljednjih tjedana dobio na važnosti budući da se Europa suočila s krizom u opskrbi plinom i rekordnim cijenama tog energenta, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments