Home Geopolitika Sjeverna Koreja spremna za novi test

Sjeverna Koreja spremna za novi test

by Agencije

Sjeverna Koreja spremna je za novi nuklearni test u bilo kojem trenutku, objavilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo obrane, tri dana nakon što je ta izolirana komunistička zemlja izvela dosad najsnažniji nuklearni pokus.

Pyongyang je u petak testirao dosad najsnažniju atomsku bombu, rekavši da je sada u stanju postaviti nuklearnu bojevu glavu na balističke rakete. “Naše i američke procjene govore da je Sjeverna Koreja spremna za novi nuklearni test”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Dužnosnik američke vojske rekao je da će SAD u utorak poslati bombardere u Južnu Koreju. Nije precizirao o kojim se tipu i broju zrakoplova radi. Južnokorejska novinska agencija Yonhap ranije je izvijestila da je zbog lošeg vremena odgođen let bombardera B-1B na korejski poluotok planiran za ponedjeljak.

Japanska agencija Kyodo prenosi da je u Peking stigao sjevernokorejski ministar vanjskih poslova. Potvrdi li se ta vijest, ministar Ri Yong Ho u Peking stiže u vrijeme nastojanja SAD-a da Pyongyangu uvede nove sankcije nakon petog nuklearnog pokusa.

Kina je glavni sjevernokorejski saveznik. Južnokorejska vojska tvrdi da je snaga eksplozije u petak bila oko deset kilotona, a neki stručnjaci govore o 20 kilotona ili više. Usporedbe radi, nuklearna bomba koju je SAD 1945. bacio na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona.

Međunarodna zajednica razmatra kako da odgovori na taj nuklearni test. UN je zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa toj zemlji uveo razne sankcije već pet puta.

SAD razmišlja o dodatnim, unilateralnim sankcijama, osim onih Vijeća sigurnosti UN-a, Japana i Sjeverne Koreje. Pyongyang je u nedjelju odgovorio prozvavši prijetnje “besmislenim sankcijama iznimno smiješnima”.

Related Posts