SJEVERNA KOREJA RASLA 17 POSTO, USPRKOS SANKCIJAMA

Gospodarstvo Sjeverne Koreje poraslo je u prošloj godini po najvećoj stopi u posljednjih 17 godina, izvijestila je u petak središnja banka Južne Koreje, unatoč izoliranosti te zemlje i međunarodnih sankcija zbog nuklearnih programa.
Bruto domaći proizvod (BDP) Sjeverne Koreje u 2016. je porastao za 3,9 posto u odnosu na godinu ranije, kada su gospodarstvu naštetile suša i niske cijene sirovina, objavila je Bank of Korea. Prošlogodišnja ekspanzija, poduprta rudarstvom i energetikom, predstavlja najveći rast gospodarskih aktivnosti nakon 1999. godine kada su se povećale 6,1 posto
.

Sjeverna Koreja, kojoj je Kina najveći trgovinski partner, povećala je lani i izvoz, za 4,6 posto, a to je najveća stopa rasta od 2013. godine, u kojoj je poskočio 11,8 posto. No, bruto nacionalni dohodak po stanovniku te izolirane zemlje je u 2016. godini iznosio samo 1,5 milijuna wona ili 1.136 dolara, manje od 5 posto u odnosu na južnokorejski.

Sjeverna Koreja ne objavljuje svoje gospodarske podatke. No, južnokorejska središnja banka od 1991. svake godine objavljuje podatke o BDP-u te zemlje, temeljem podataka tamošnjih agencija. Procjene uveliko koriste međunarodne organizacije i istraživački timovi.

Sjeverna Koreja nalazi se pod sankcijama UN-a od 2006. godine zbog balističkih raketnih i nuklearnih programa. Sankcije je pokrenulo Vijeće sigurnosti UN-a kao odgovor na pet nuklearnih testiranja i lansiranja raketa dugog dometa.

Snažan gospodarski rast Sjeverne Koreje može se djelomice pripisati i aktivnom programu nuklearnog i balističkog istraživanja, budući da je proizvodnja komponenti uključena u rast BDP-a, kazao je dužnosnik južnokorejske središnje banke Shin Seung-cheola.

You may also like

0 comments