Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim udarima

Sjeverna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji “neselektivnim” nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC. Zapovijed o “nuklearnom udaru pravde” koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave. Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u “more vatre”. U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sustav Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.

najavio “preventivni i ofenzivni nuklearni udar” na “neprikrivene vježbe za nuklearni rat, čiji je cilj kršenje suvereniteta” Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa – samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske. U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog “nezakonitih i nečuvenih” sankcija u zemlji “kipi kao u loncu”. “Neselektivni nuklearni udar” koji Sjeverna Koreja planira pokazat će “vojnu snagu” zemlje, dodaje se.

You may also like