Sjeverna Koreja pred novim pokusom, ali ne žele da ih se uspoređuje sa Iranom

Sjeverna Koreja se sprema za još jedno ispaljivanje rakete nakon završetka radova na modernizaciji svoje najveće lansirne baze, izvijestila je u srijedu južnokorejska novinska agencija Yonhap a prenosi AFP. Poput raketnog pokusa 2012., međunarodna zajednica će i ovaj najvjerojatnije shvatiti kao ispaljivanje balističke rakete i tražiti dodatne sankcije za sjevernokorejski režim. Pozivajući se na izvor u vladi, Yonhap govori o “vjerodostojnim informacijama” po kojima je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un naredio lansiranje satelita kako bi 10. listopada obilježio 70. obljetnicu osnutka Radničke stranke. “Očekujemo provokaciju s približavanjem 70. obljetnice”, rekao je taj izvor.

Južnokorejsko ministarstvo obrane nije htjelo komentirati ni demantirati tu informaciju. “U vezi s radovima na sjevernokorejskog bazi za lansiranje raketa, pozorno pratimo zbivanja”, rekao je tek glasnogovornik. Odgovarajući na upit agencije, izvor je kazao da je Sjeverna Koreja u bazi Sohae podigla montažni toranj visok 67 metara koji može primiti dvostruko duži lanser od rakete Unha-3 koja je uspješno lansirana u prosincu 2012.

Međunarodna zajednica je to bila osudila kao lansiranje balističke rakete i uvela režimu nove sankcije koje je donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti. Sjeverna Koreja je, usprkos zabrani UN-a, dosad izvela tri nuklearna pokusa, u listopadu 2006., u svibnju 2009. i u veljači 2013., na što je međunarodna zajednica svaki put reagirala oštrijim sankcijama. Pjongjang ističe da njegov svemirski program ima isključivo znanstvenu svrhu a Seul i njegovi saveznici, napose Sjedinjene Države, optužuju režim da razvija interkontinentalne rakete i tako krši UN-ove sankcije. Kim Jong-Un je u svibnju izjavio da Sjeverna Koreja neće odustati od svemirskog programa. “Nećemo odustati od svemirskog programa, makar se to neće svidjeti onima koji mu se protive”, upozorio je.đ

Sjeverna Koreja odbacila je u utorak ideju da slijedi primjer Irana u postizanju sporazuma sa zapadnim silama o svom nuklearnom progrmu, objavili su državni mediji. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da je “nelogično” uspoređivati Sjevernu Koreju s Iranom. “Sposobnost nuklearnog odvraćanja Demokratske Narodne Republike Koreje nije stvar o kojoj se može pregovarati, jer je to ključno sredstvo za zaštitu suvereniteta i vitalnih interesa od američke prijetnje”, rekao je glasnogovornik.

Sjedinjene Američke Države u utorak su poručile kako su, nakon postizanja dogovora s Iranom, spremne pregovarati sa Sjevernom Korejom o njezinu nuklearnom programu. SAD je spreman na takve pregovore sa Sjevernom Korejom “pod uvjetom da su vjerodostojni i obuhvaćaju čitav nuklearni program zemlje i dovedu do konkretnih i nepovratnih koraka prema smanjivanju uklanjanju nuklearnog oružja”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Teheran je prošloga tjedna postigao sporazum sa svjetskim silama o ograničenju svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Sjeverna Koreja dolazala je svoje nuklearne kapacitete trima testovima između 2006. i 2013.

You may also like