Sjeverna Koreja obnavlja pregovore s SAD-om

Iz Pjongjanga poručuju
Sjeverna Koreja je rekla u ponedjeljak da je spremna obnoviti nuklearne pregovore sa SAD-om krajem rujna, ali je upozorila da će nestati izgledi za postizanjem dogovora ako Washington ne primijeni novi pristup pregovorima.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pristao je na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 30. lipnja ponovno pokrenuti razgovore zastale nakon neuspješnog summita u veljači u Hanoiu, ali to se još nije dogodilo unatoč opetovanim pozivima Washingtona.

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui rekla je da je Pyongyang spreman na “sveobuhvatne rasprave” sa SAD-om krajem rujna, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Glasnogovornica State Departmenta rekla je da u “ovom trenutku nemaju najavljenih sastanaka”. U nedjelju je američki državni tajnik Mike Pomeo izrazio nadu za nastavak razgovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom u nadolazećim danima ili tjednima. Choe je naglasila da Washington treba predstaviti novi pristup pregovorima ili će se oni ponovno raspasti.

U travnju je Kim SAD-u dao rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost u pregovorima koji su se raspali u veljači nakon američkog zahtjeva da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog naoružanja te zahtjeva Pyongyanga da mu se ublaže međunarodne sankcije predvođene SAD-om.

You may also like

0 comments