Home Energetika Sjeverna Koreja je najavila jačanje nuklearnih kapaciteta

Sjeverna Koreja je najavila jačanje nuklearnih kapaciteta

by Agencije

Sjeverna Koreja objavila je da će dodatno ojačati nuklearnu obrambenu sposobnost “u smislu kvalitete i kvantitete”, odluka je kongresa Radničke partije. Kako je objavila novinska agencija KCNA odluka je usvojena u nedjelju nakon analize rada Centralnog komiteta stranke na trodnevnom kongresu.

Radi se o prvom kongresu održanom u posljednjih 36 godina a južnokorejska vlada i stručnjaci smatraju da ga je vođa Kim Jong Un iskoristio za jačanje svoje vlasti. Kim je posto sjevernokorejski vođa nakon smrti svog oca 2011.

Kongres je također usvojio odluku da se odriče korištenja nuklearnog oružja osim u slučaju da je ugrožen suverenitet zemlje od strane drugih koji posjeduju nuklearno oružje, rekao je Kim u svom govoru u subotu. Sjeverna Koreja našla se pod sankcijama UN-a u ožujku, nakon četvrtog nuklearnog testiranja izvršenog u siječnju te lansiranja dalekometne rakete u mjesecu nakon toga, ali zemlja i dalje prkosi međunarodnom pritisku dodatnim aktivnostima u okviru nuklearnog i raketnog programa.

Novinar BBC-ja na zadatku u Sjevernoj Koreji uhićen je, ispitivan osam sati i na kraju protjeran zbog svojeg rada uoči kongresa jedine stranke na vlasti, objavio je u ponedjeljak taj britanski medij. Strani novinari pozvani da prate događaje u Sjevernoj Koreji podvrgnuti su drastičnim restrikcijama oko slobode kretanja. Vize ih je dobilo 128 iz 12 zemalja.

Brojnim novinarima zabranjen je povratak u Sjevernu Koreju zbog reportaža koje režim ocjenjuje “netočnima” ili “nepristojnima”, ali uhićenje ili protjerivanje stranog novinara iznimno je rijetko. Izvjestitelj BBC-ja Rupert Wingfield-Hayes spremao se za let iz Pjongjanga u petak s producentom i snimateljem kad je uhićen, objašnjava BBC.

Ispitivan je potom osam sati, vjerojatno na temu jedne od svojih reportaža koje su dovodile u pitanje autentičnost bolnice koju je njegova ekipa posjetila. “Odveden je u hotel i ispitivali su ga agenti sigurnosti u Pjongjangu prije nego je morao potpisati izjavu nakon koje je puštan na slobodu” u subotu ujutro, kazao je John Sudworth, novinar BBC-ja koji je pratio izvanredni kongres vladajuće stranke u Pjongjangu, koji je počeo u petak.

Related Posts