Sjeverna Koreja ipalila dvije rakete srednjeg dometa

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu dva projektila, vjerojatno Musudan rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi američke baze na Pacifiku, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Prvo lansiranje čini se da nije uspjelo i da se raketa raspala u zraku nakon što je letjela oko 150 kilometara. Potom je Sjeverna Koreja ispalila drugi projektil koji je letio oko 400 kilometara. Još nije jasno smatra li se drugo lansiranje, do kojeg je došlo oko dva sata nakon prvog, uspješnim niti kamo je raketa pala, objavili su mediji.

Vjeruje se da su oba lansiranja uključila balističke projektile srednjeg dometa Musudan i da su lansirani iz grada Wonsana na istočnoj obali, s istog područja otkud su ispaljivani i raniji projektili srednjeg dometa.

Američki State Department i Pentagon osudili su lansiranje. Glasnogovornik Pentagona Gary Ross kazao je da SAD snažno osuđuju ovo i druga sjevernokorejska lansiranja koja predstavljaju kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se ne mogu tolerirati nova ispaljivanja projektila te najavio svoju namjeru da djeluje zajedno s drugim državama.

You may also like