Sjeverna Koreja hakirala Južnu Koreju

Hakeri iz Sjeverne Koreje ukrali su veliku količinu vojnih dokumenata Južne Koreje, među kojima je navodno i plan za atentat na sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, izvijestio je u utorak BBC.
Rhee Cheol-hee, južnokorejski zastupnik, kazao je da je to informacija iz ministarstva obrane u Seulu. Među kompromitiranim dokumentima su planovi za slučaj rata koje su sastavile Sjedinjene Države i Južna Koreja.

Također uključuju izvješća savezničkim visokim zapovjednicima. Južnokorejsko ministarstvo obrane odbilo je komentirati te navode.

Hakiranje se dogodilo u rujnu prošle godine. U svibnju je Seul priopćio da je ukradena velika količina podataka te da je moguće da je napad izvršila Sjeverna Koreja, ali nije navedeno kakvi su podaci ukradeni.

Ree je zastupnik južnokorejske vladajuće stranke i član je parlamentarnog odbora za obranu.Po njegovim riječima, ukradeno je oko 235 GB vojnih dokumenata a još treba identificirati 80 posto njih.

Sjevernokorejsko vodstvo poručilo je ruskim zastupnicima da posjeduje balistički projektil s dosegom 3000 kilometara koji će nakon modernizacije moći dosegnuti američki teritorij, objavila je agencija Interfax u utorak.

Interfax citira Antona Morozova, zastupnika i člana odbora za međunarodne odnose donjeg doma parlamenta koji je boravio u Pjongjangu od 2. do 6. listopada.

Sjeverna Koreja želi povećati doseg svojih balističkih projektila na 9000 kilometara, prenosi Agencija Morozovljevu izjavu. “Nije se govorilo o krajnjem roku (za rješavanje te zadaće)”, kazao je Morozov.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un kazao je prije dva dana kako je njegovo nuklearno oružje “moćno sredstvo odvraćanja” koje jamči zaštitu sjevernokorejskog suvereniteta.

U govoru na sastanku moćnog centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke u subotu, Kim je kazao kako je sjevernokorejsko nuklearno oružje “moćno sredstvo odvraćanja koje snažno štiti mir i sigurnost Korejskog poluotoka i sjeveroistočne Azije” od “nuklearnih prijetnji američkih imperijalista”.

Proteklih tjedana Sjeverna Koreja lansirala je dvije rakete iznad Japana i provela šest nuklearni pokus te je moguće da brzo napreduje prema razvoju rakete opremljene nuklearnog glavom koja može dosegnuti američko tlo.

Na sastanku je svoju sestru Kim Yo Jong (28) postavio za članicu moćnog politbiroa, tijela koje donosi odluke pod njegovim predsjedanjem.

You may also like