Sjeverna Irska: izbori s političkom krizom i Brexitom u pozadini

Sjeverni Irci biraju u četvrtak regionalnu skupštinu a radi se prijevremenim izborima izazvanima neuspjehom vladajuće koalicije, s optužbama za korupciju i Brexitom u pozadini u toj britanskoj pokrajini osjetljive ravnoteže nakon desetljeća nemira.

Na prethodnim izborima u svibnju 2016. Demokratska unionistička stranka DUP, sklona savezu s Velikom Britanijom, zauzela je čelnu poziciju s 38 mjesta, ispred nacionalista Sinn Feina, pristaša ujedinjena s Irskom (28 mjesta), i UUP-a (Unionistička stranka Ulstera) sa 16 mjesta.

Analitičari i ankete predviđaju novu pobjedu DUP-a, usprkos krizi nastaloj početkom siječnja nakon ostavke pomoćnika premijera Sinna Feina Martina McGuinnessa, te nove krize s novom premijerkom Arlene Foster, šeficom DUP-a.

Sinn Fein predbacuje Foster katastrofalno pa čak i protuzakonito upravljanje programom subvencija tvrtkama za razvoj obnovljive energije koje bi stajalo stotine milijuna funti porezne obveznike. Michelle O’Neill koja je zamijenila Martina McGuinnessa na čelu Sinn Feina zahtijeva povlačenje Arlene Foster iz vlade dok se ne provede istraga.

U tv debati u utorak navečer Foster je iznijela osudu. “Razlog izbora je želja Sinn Feina da nametne radikalnu republikansku retoriku u Sjevernoj Irskoj”, kazala je ona.

Taj je sukob posijao nemir ali nije jedina točka neslaganja između dviju stranki koje su usvojile suprotne stavove o Brexitu.

“Brexit je ubrzao političku krizu”, objašnjava Jonathan Tonge, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Liverpoolu.

DUP je vodio kampanju u korist izlaska Britanije iz Europske unije kad se Sinn Fein tome protivio. Pokrajina s 1,9 milijuna stanovnika na kraju je glasovala s 56 posto za ostanak u EU, dok se Britanija odlučila za Brexit s 52 posto.

“Razočaravajuće je i skandalozno da je DUP napravio suprotno od želje većine ljudi ovdje”, kritizirala je O’Neill u utorak navečer.

Za Jonathana Tongea, “najgori vid Brexita bio bi povratak granice” s Republikom Irskom koja bi “duboko uvrijedila nacionaliste”.

Od 1922. stanovnici Irske i Britanije mogu se slobodno kretati u okviru Zajedničke zone putovanja. No, brojni Sjeverni Irci strahuju od povratka carinskih kontrola koje bi mogle kažnjavati trgovinsku razmjenu i naškoditi krhkoj stabilnosti nastaloj s mirovnim sporazumom iz 1998.

“Mirovni proces financirala je Europska unija te će se sjevernoirski mirovni sporazum morati ponovno napisati jer sadrži brojne aluzije na EU”, naglasio je Tonge.

Nekadašnji američki posebni izaslanik u Sjeverskoj Irskoj George Mitchell koji je odigrao veliku ulogu u pregovorima oko mirovnog sporazuma, također je naglasio važnost EU-a.

“Izlazak Velike Britanije iz EU-a može smanjiti perspektive produbljene suradnje”, upozorio je on na tv postaji Sky News.

Sporazumom je prekinuto nasilje između protestanata pristaša saveza s Britanijom i katolika željnih ujedinjenja s Irskom. U nasilju je između 1969. i 1998. poginulo 3500 osoba.

Sporazumom je određeno da regionalna vlada obavezno mora imati premijera i zamjenika premijera kako bi bile zastupljene obje strane. Sinn Fein i DUP na taj način dijele vlast od 2007.

Najnovije ispitivanje instituta LucidTalk provedeno krajem veljače smješta DUP na čelo s 26,3 posto glasova, slijede Sinn Fein (25,3 posto), UUP (13,9 posto) i SDLP (12,2 posto).

Što se tiče mjesta, DUP bi trebao osvojiti 29 ili 30 a Sinn Fein 26 ili 27, ocjenjuje Tonge.

Ako Sinn Fein nastavi odbijati raditi s DUP-om, “okrećemo se vjerojatno prema minimalno šest mjeseci bez vlade, čak i više”, očekuje Tonge.

Za to vrijeme britanski ministar za Sjevernu Irsku James Brokenshire upravljao bi pokrajinom iz Londona, istodobno pokušavajući postići sporazum između dviju strana.

(Agencije)

You may also like