SJEVERNA IRSKA I DALJE BEZ VLADE

Čelnici dvije glavne sjevernoirske političke stranke izjavili su u utorak da su propali pregovori o novoj diobi vlasti u toj britanskoj pokrajini te da se dogovor ne očekuje u bliskoj budućnosti.e
Sjevernoirska politička scena u krizi je nakon pada koalicije u siječnju, koja je imala mandat prema mirovnom sporazumu iz 1998. kojim su okončana tri desetljeća protestansko-katoličkog nasilja u kojemu je 3600 ljudi izgubilo život.

Irska katolička nacionalistička stranka Sinn Fein i protestantska probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) pregovaraju od izbora u ožujku kako bi sastavili novu vladu. Jedni druge okrivljuju zbog propuštanja rokova i krize koja prijeti opstanku modela zajedničkog sudjelovanja protestanata i katolika u vlasti Sjeverne Irske, ključnog postignuća mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

Britanska vlada upozorila je u ponedjeljak da će se morati umiješati zbog upravljanja javnim financijama u toj pokrajini i mogla bi sazvati nove izbore ako uskoro ne bude postignut sporazum.

Obje stranke priopćile su u utorak da nije postignut nikakav sporazum te da se ne očekuje napredak u bliskoj budućnosti. Izvor u Sinn Feinu rekao je da je malo vjerojatno da će dogovor biti postignut prije rujna. “Jasno je da smo razočarani jer nismo popodne postigli sporazum i razočarani smo već neko vrijeme zbog toga što se ne uspijevamo dogovoriti”, rekla je novinarima čelnica DUP-a Arlene Foster.

“Međutim, nastavit ćemo raditi na tome tijekom ljeta i nadam se da ćemo moći postići sporazum kasnije ove godine”. Sinn Fein za zastoj okrivljuje britansku premijerku Theresu May, koja je postigla odvojeni dogovor prošli tjedan s DUP-om o podršci svojoj manjinskoj vladi u britanskom parlamentu, što je kako tvrdi Sinn Feinn, kompromitiralo neutralnost vlade.

You may also like

0 comments