Sjever profitirao od cijena nekretnina, jug nije

Jaz između sjevernih zemalja, kao što je Nizozemska, i južnih država, poput Portugala, odavno je značajka eurozone, ali istraživanje jednog odjela njemačkog fonda Flossbach von Storch pokazuje da se taj jaz povećava. Rast cijena nekretnina pomaže Nijemcima da postanu još bogatiji, južnoeuropske zemlje zaostaju, pokazalo je istraživanje.

Uzimajući u obzir košaricu stavaka, kao što su nekretnine, dionice, umjetnine i skupo vino, istraživanje je pokazalo da je bogatstvo u Njemačkoj i Austriji poraslo u 2015. za više od 7 posto u odnosu na godinu prije. To je otprilike dvostruko veća stopa rasta od one u Italiji i Španjolskoj, dok su Grci zabilježili pad bogatstva za više od 4 posto. Cijene nekretnina, koje su primjerice skočile za više od 6 posto u Njemačkoj, bile su najveći pokretač bogatstva, donosi HRT.

Te razlike dovode do političke napetosti u 19-članoj eurozoni, dok niže cijene nekretnina u južnim zemljama pogađaju tamošnje banke koje drže kuće i poslovne nekretnina kao jamstva za kredite. “Zemlje na sjeveru nisu imale tako jaku inflaciju i prošle su bolje”, rekao je Thomas Mayer, utemeljitelj istraživačkog instituta koji je proveo istraživanje. Europska središnja banka potvrdila je taj opći trend, objavivši da se jaz između slabijih i jačih zemalja u eurozoni povećava, a ne smanjuje, kako je izvorno zamišljeno kada je stvorena jedinstvena valuta.

You may also like