Sjedinjene države žele smanjiti uvoz urana iz Rusije

Nova trgovinska politika
Američko ministarstvo trgovine potpisalo je prijedlog sporazuma s ruskom državnom nuklearnom kompanijom koji predviđa smanjenje američkog uvoza urana iz Rusije u sljedećih 20 godina u sklopu nastojanja SAD-a da ojača domaću industriju.

Prijedlog je dopuna sporazuma iz 1992. godine koji bi trebao biti produljen do 2040. godine. Cilj je dopune spriječiti damping, uz predviđeno postupno smanjenje američkog uvoza urana iz Rusije radi obogaćivanja s 20 posto na 15 posto od 2028. godine.

Nacrt izmjena i dopuna sporazuma jedna je od preporuka međuresorske radne skupine za nuklearno gorivo kojom se nastoji ublažiti zabrinutost Washingtona da se SAD odrekao vodeće pozicije u nuklearnoj tehnologiji. Cilj je također poduprijeti domaće proizvođače nuklearne energije i kompanije koje vade uran, pritisnute smanjenim ulaganjima.

Postojeći ugovori američkih kompanija i Rosatoma ne bi bili obuhvaćeni izmijenjenim sporazumom.  no, izuzeće možda neće pomoći industriji u kratkom roku, kažu proizvođači. Učinkovitija bi mjera za industriju bila formiranje saveznih strateških rezervi urana, što je još jedna od preporuka radne skupine za nuklearno gorivo.

You may also like

0 comments