Sjećanje na razoran potres od prije 135 godina

Prije 135 godina, 9. studenoga 1880., u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde, Zagreb je pogodio potres, danas poznat kao Veliki potres, u kojemu je dvoje ljudi poginulo i gotovo su sve građevine oštećene, podsjeća u priopćenju gradski Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, objavljenom u povodu godišnjice potresa.

Procjenjuje se da je intenzitet potresa bio VIII stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, a magnituda 6,3 stupnja po Richteru s epicentrom na području Medvednice. Potres je bio takve jačine da se osjetio u Vukovaru i Dubrovniku.

U Zagrebu je tada živjelo oko 30.000 stanovnika, a bilo je 2.483 stambenih i 1.187 gospodarskih zgrada. Gotovo sve građevine u gradu su bile oštećene, dok je 12,6 posto zgrada bilo teško oštećeno. Poginulo je dvoje ljudi, a 29 ih je ozlijeđeno.

Velike štete pretrpjela je zagrebačka katedrala te je bila potrebna temeljita obnova. Potres je srušio svodove u katedrali i oltare, probio pod, oštetio grobnice i zvonik. Obnova je završena 1906., a vodio ju je Hermann Bolle. I svi ostali sakralni objekti u gradu bili su oštećeni. Nakon potresa pokrenuta je velika obnova grada. Uz obnovljenju katedralu, Zagreb je dobio i brojne nove palače, parkove i fontane. Sa Zagrepčanima se solidarizirala cijela Europa, prikupljajući novčanu pomoć za unesrećene i obnovu grada.

U gradskom uredu kažu kako suvremena znanost još uvijek ne može predvidjeti kada će se potres dogoditi, ali se zna najveća moguća magnituda za određeno područje. Ured za upravljanje u hitnim situacijama, od svog osnutka 2008., upozorava građane i priprema sustav civilne zaštite Zagreba za razoran potres. Od svih poduzetih mjera i projekata, u Uredu izdvajaju – uspostavljanje zagrebačke mreže seizmografa koja danas ima šest seizmoloških postaja, što ju čini relativno gustom mrežom, a Zagreb optimalno pokrivenim seizmološkim postajama.

Ustrojena je, educirana i opremljena Specijalistička postrojba civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje iz ruševina, izrađena je Studija za saniranje posljedica potresa u Zagrebu, te pripremljen projekt “Potresni rizik Grada Zagreba” koji čeka financiranje iz fondova Europske unije.

You may also like

0 comments