Situacija s veledrogerijama je neodrživa

HRT
U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak ministra Vilija Beroša s predstavnicima veledrogerija.

Koliki su dugovi bolnica dobavljačima i kakva su očekivanja, objasnio je predsjednik Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

– Dana 31. prosinca dospjeli dug je 3,128 mlrd. kuna, a u siječnju, najgore do sada, samo četiri najveće veledrogerije imaju još 200 mil. kuna dodatnog duga. Sada je dug preko 3,3 mlrd. kuna, 400 mil. više nego na kraju 2018. Nadamo se da bi ubuduće mogli plaćati onoliko koliko se potroši. Trebali bi odmah platiti 600 mil. kn (400 koliko je narastao dug i 200 dodatnog duga u siječnju) kako bismo imali istu startnu poziciju kao krajem 2018., rekao je.

– Ministra smo upoznali sa svim problemima i s onime što se dogodilo u siječnju. Rupa u bolnicama je narasla otprilike 200 milijuna kuna. Isporučili smo robe u vrijednosti 300 milijuna kuna, a 200 nije bilo plaćeno. Dogovorili smo s ministrom da se neće problem moći riješiti samo na razini Ministarstva zdravstva i veledrogerija već je potrebno uključiti Ministarstvo financija i Vladu. Ovim tempom veledrogerije neće moći izdržati do ožujka, rekao je nakon sastanka Jasminko Herceg, predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK.

– Kao prvo, potrebno je razgovarati. Ja kao ministar doista sam odgovoran za sigurnost opskrbe lijekovima na području RH. Mislim da smo trebali započeti razgovarati o jednom sustavnom rješenju koje će uključivati Ministarstvo financija i HZZO. Situacija je takva da su se dugovi u kratkom vremenu utrostručili i sada iznose 3,2 milijarde. To je apsolutno neodrživa situacija, poručio je nakon sastanka ministar zdravstva Vili Beroš.

Sljedeći sastanak s veledrogerijama ministar Beroš je najavio za sljedeći tjedan, a nada se i skorom rješenju.

– Ima nekoliko opcija, nećemo sada prejudicirati stvari. Mislim da je ovo iznimno važno pitanje. Ne bih se volio dovesti u situaciju da kreću ovrhe, tužbe i da bude ugrožena opskrba lijekovima, dodaje.

0 comments