Situacija oko cijepiva podsjeća na Hladni rat

Marinsko Ogorec za HRT

O tome je li pitanje cjepiva postalo političko i što se može očekivati u Studiju 4 govorio je prof. dr. sc. Marinko Ogorec s Veleučilišta Velika Gorica. Već je odavno vidljivo da je cjepivo protiv koronavirusa postalo prvorazredno političko sredstvo, pa je za očekivati da će se na političkoj sceni nastaviti “hladni rat” zbog cjepiva. Velika Britanije to nije deklarirala kao što to radi SAD koji je doslovno zabranio izvoz cjepiva, ali to u praksi itekako primjenjuje, kaže Ogorec.

Europska unije nije na vrijeme reagirala u opskrbi cjepiva i sada oko toga ima ozbiljnih problema. Očito su napravili pogrešku u koracima vezano za nabavu i distribuciju cjepiva, a s druge strane nisu uspjeli dobro organizirati ni proizvodnju cjepiva. Sada to pokušavaju ispraviti, kazao je.

Zašto sustav COVAX nije zaživio iz kojeg su se cjepivom trebale opskrbiti siromašnije zemlje?

Mislim da u tome veliki ulogu imaju farmaceutske tvrtke koje su precijenile svoje mogućnosti. Sada imaju velik broj ugovora koje ne mogu ispoštovati. Cijeli je niz problema, a posljedice se vide, rekao je Ogorec.

Komentirao je i potez njemačke kancelarke Angele Merkel da povuče odluku o “lockdownu” u dane uskrsnih praznika.

To je bila njezina politička procjena, teško je reći zašto ju je povukla, ali činjenica je da je nije povukla bez razloga – očito se na temelju analiza i procjena situacije ustanovilo se da bi moglo biti dosta neugodnih situacija, rekao je prof. Ogorec.

Za tužbe zbog neisporuke cjepiva upita je: Što bi se s time dobilo? Dobile bi se dugotrajne parnice, dugoročni problemi i tenzije, a ne bi se dobilo na tempu procjepljivanja stanovništva EU-a, što je vrlo bitno, smatra Ogorec.Migrantska kriza je pokazala da EU nije bio dorastao situaciji, sada se pokazalo da nije dorastao situaciji s cjepivom. Što će biti sljedeće – ne znam, dodao je.

Smatra da je pandemija u početku ujedinila svijet, a kada se pojavilo rješenje problema, vidjelo se koliko je svijet razjedinjen “jer svatko ponovno počinje štititi vlastite interese”.

Rusija nema dovoljno cjepiva niti za svoje potrebe, ali ga izvoze kao dio geostrateške igre za koju rusko političko vodstvo smatra da dobiva nešto više na međunarodnom planu, prije svega u političkom smislu, kazao je Ogorec.

Za COVID putovnice Ogorec kaže da su budućnost, bez obzira koliko su diskriminatorne te da će se one uvesti i za ostale profesije.

You may also like

0 comments