Predstavnici sjevernokorejskih i južnokorejskih vlasti razgovarali su u noći na nedjelju u pograničnom selu Panmunjom, u kojem je 1953. potpisan prekid vatre, o ublažavanju novih napetosti koje su dvije zemlje dovele na rub oružanog sukoba. Sastanak u tom selu u demilitariziranoj zoni počeo je ubrzo nakon isteka roka koji je Sjeverna Koreja postavila Južnoj zahtijevajući prekid emitiranja propagande duž granice pod prijetnjom vojne akcije. Rok je istekao bez incidenata.

Izaslanstva su razgovarala o tome kako bi se mogle riješiti nove napetosti i poboljšati odnosi, objavio je ured južnokorejske predsjednice. Pregovori su počeli kasno navečer u subotu i potrajali sve do zore, a nastavit će se kasnije tijekom dana, po priopćenju. Sjeverna i Južna Koreja nastavit će u nedjelju razgovore, nakon rasprava koje su trajale cijelu noć, kako bi pronašle obostrano prihvatljivo rješenje za krizu koja je dovela poluotok na rub oružanog sukoba, donosi Dnevnik.hr.

Nakon desetosatnih maratonskih pregovora koji su završili u noći na nedjelju, dvije strane bi se trebale ponovno naći tijekom dana kako bi “smanjile razlike” u stajalištima, rekao je glasnogovornik južnokorejskog predsjedništva Min Kyung Wook. Sastanak, organiziran u pograničnom selu Panmunjom gdje je potpisano primirje nakon rata 1950-1953. počeo je nešto prije isteka ultimatuma koji je Sjeverna Koreja postavila Južnoj.

Pregovore s južnokorejske strane vodi savjetnik za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-Jin, a sa sjevernokorejske njegov kolega po dužnosti Hwang Pyong-So, blizak suradnik Kim Jong-Una. Radi se o međukorejskih pregovorima na najvišoj razini u posljednjih godinu dana, što govori o ozbiljnosti situacije, ocjenjuje France presse. “Dvije strane razgovarale su o načinima rješavanja najnovije situacije i poboljšanju međukorejskih odnosa u budućnosti”, rekao je Min.

Related Posts