Sirijski pregovori prekidaju se do 25. veljače

Izaslanik UN-a Staffan de Mistura u srijedu je izvijestio da se mirovni pregovori o Siriji koji se održavaju u Ženevi, privremeno prekidaju te da će biti nastavljeni 25. veljače.

“Ostalo je još posla koji treba obaviti… ne samo za nas, već i za sve koji sudjeluju” u sirijskoj krizi, kazao je Mistura, nakon višesatnog sastanka s dužnosnicima sirijske oporbe u jednom ženevskom hotelu.

Izaslanik UN-a je najavio “stanku” u mirovnim pregovorima, koji se nakon dolaska izaslanstava iz Damaska i oporbe u petak i subotu, nisu ni uspjeli razviti. “Već sam odredio novi datum nastavka pregovora – 25. veljače”, kazao je. “Još prvoga dana kazao sam da ne želim da se ovdje održavaju rasprave samo da bi se razgovaralo.” Istaknuo je da nije posrijedi ni završetak ni neuspjeh pregovora te dodao da “dvije strane žele da politički proces konačno započne”.

Prije datuma predviđenog za nastavak pregovora, 11. veljače u Muenchenu će se sastati međunarodna grupa za potporu Siriji, koju čine predstavnici dvadesetak zemalja upoznatih s problemima.

Snage sirijske vlade presjekle su opskrbnu rutu pobunjenika između Alepa i Turske granice, prenosi u srijedu državna agencija SANA.Vojska Bašara al-Asada također je prekinula opsadu šijitskih sela Nubul i Zahraa, dodaje SANA i ističe da je najnoviji razvoj događaja ozbiljan udarac pobunjenicima u istočnoj polovici Alepo, posljednjem značajnijem urbanom središtu u rukama pobunjenika.

Na mirovnim pregovorima u Ženevi, predstavnici oporbe opetovano optužuju Rusiju da pregovore koristi kao paravan za nastavak zračnih udara kao načinu potpore Asadovoj vladi. Kako javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava, ruski ratni zrakoplovi izveli su od ponedjeljka ujutro više od 320 zračnih napada na to područje.

Aktivisti tvrde da je napad na sjeverozapad Alepa prva značajnija ofenziva vladinih snaga od kada je Rusija u rujnu pokrenula zračne udare na pobunjenike.

You may also like

0 comments