Sirijska vojska koristi rusko oružje

Sirijska vojska počela je koristiti novo rusko oružje, kazali su u četvrtak sirijski vojni izvori za agenciju Reuters. Vojni izbvori opisuju oružje kao vrlo precizno i učinkovito i dodaju da ga je vojska počela koristiti proteklih tjedana nakon što je provedena obuka u Siriji proteklih mjeseci.

“Dostavlja se novo oružje, novi modeli oružja. Sirijska vojska obučava se za njihovo korištenje. Vojska je već neke tipove oružja počela i koristiti”, kazao je izvor upitan o ruskoj vojnoj potpori. “Oružje je vrlo učinkovito i vrlo precizno i točno pogađa ciljeve”, kaao je izvor za Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry „jasno je stavio do znanja” ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da podrška sirijskom predsjedniku Bašaru Al Asadu „predstavlja prijetnju za širenje sukoba”, prenosi Vzgljad. „Državni tajnik je dao do znanja da podrška Rusije predsjedniku Asada predstavlja prijetnju za proširenje sukoba i podriva naše zajedničke ciljeve u borbi protiv terorizma”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Osim toga, šef State Departmenta SAD-a potvrdio je stav Sjedinjenih Država o suprotstavljanju terorističkoj organizaciji „Islamska Država” (ID) zajedno s više od 60 zemalja koje su riješile da se priključe „koaliciji” Washingtona. S tim u vezi, Kerry je ponovio da sa stanovišta SAD-a „Asad nikada ne bi mogao biti sudionik od povjerenja” u ovoj koaliciji. On je istaknuo da bi Amerika pozdravila konstruktivnu ulogu Rusije u naporima usmjerenim protiv ID.

Kerry je na kraju rekao da „u principu, sukob u Siriji nema vojno rješenje”, kao i da bi se situacija mogla „riješiti samo putem političke tranzicije od Asadovog režima” ka novoj vladi u Damasku. Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov je američkom državnom tajniku rekao da je potrebno formiranje jedinstvenog fronta za borbu protiv terorista u Siriji.

Sjedinjene Države posjeduju instrumente za „daljnju izolaciju Rusije“, ako ona nastavi podržavati predsjednika Sirije Bašara Asada, izjavio je u utorak, 15. rujna, glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Novinari su ga zamolili da pojasni jučerašnju izjavu službenog predstavnika Bijele kuće Josha Earnesta o tome da bi se Rusija mogla suočiti s daljnjom izolacijom i precizirati radi li se o novim sankcijama. Earnest je tada izjavio da odluka Rusije da u Siriji djeluje sama te da se ne priključi koaliciji može biti ocijenjena kao podrška Asadu i može dovesti do njene daljnje izolacije.  „Za to imamo različite instrumente“, izjavio je Kirby, ali je odbio „iznositi pretpostavke o budućim sankcijama“, prenosi „Vzljad”.

Po Kirbyjevom mišljenju, „komentar Bijele kuće govori sam za sebe“. „To može značiti da se može raditi o daljnjoj izolaciji Rusije. Radi se onoj vrsti izolacije s kojom se ona suočava zbog svojih poteza u Ukrajini“, izjavio je i izrazio uvjerenost da je „međunarodna zajednica ujedinjena protiv poteza Rusije u Ukrajini“.  Predsjednik Komiteta Državne Dume za međunarodna pitanja Aleksej Puškov je prokomentirao ove izjave, tvrdeći da prijetnje SAD-a upućene Rusiji „otvaraju put do pobjede“ terorističke organizacije „Islamska Država“.

You may also like