Sirijska oporba napušta ženevske pregovore do daljnjega

Sirijska oporba priopćila je u utorak da je na neodređeno vrijeme odgodila sudjelovanje u mirovnim pregovorima u Ženevi, a da će nastavak pregovora ovisiti o “ispravljanju pregovaračkog puta” i događajima na terenu. “Nema datuma, datum… ovisi o provedbi stvari na terenu, a također i o ispravljanju puta pregovora”, rekao je oporbeni dužnosnik George Sabra za Orient TV.

Oporba također ima “velike pritužbe” na američku politiku koja, kako je rekao, traži nastavak razgovora, a da ne daje ništa stvarno zauzvrat. Sabra je pozvao međunarodne sile da dopreme Sirijcima sredstva za samoobranu. I dok se oporba povukla iz pregovora, glavni pregovarač sirijske vlade ustrajava na tome da budućnost predsjednika Bašara al-Asada nije tema za mirovne pregovore.

Bašar Džafari je rekao za libanonsku televizijsku postaju al Majadin da njegov tim želi proširenu vladu kao rješenje za okončanje rata, što je ideja koju je odbacila oporba koja se pet godina bori za svrgavanje Asada s vlasti. “To pitanje (predsjedništvo) ne spada pod nadležnost Ženeve… To je sirijsko pitanje…”, istaknuo je.

Glavna sirijska oporba, koju podržava Zapad, priopćila je u ponedjeljak da Damask nije ozbiljan glede kretanja u smjeru političkog procesa koji bi, kako kažu, iznjedrio tranzicijsko tijelo s punim izvršnim ovlastima bez Asada. Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz prosinca poziva na uspostavu “vjerodostojnog, inkluzuivnog i nesektaškog” upravljačkog tijela, novi ustav te slobodne i poštene izbore u roku od 18 mjeseci. Posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura u ponedjeljak je rekao da vodeća sirijska oporba neće više sudjelovati u mirovnim pregovorima u sjedištu UN-a u Ženevi u znak prosvjeda protiv pogoršavanja stanja na terenu, ali da će ostati u tom švicarskom gradu na neformalnim razgovorima.

De Mistura je kazao kako je jaz između Visokog odbora za pregovore (HNC) i sirijske vlade i dalje “velik”, mada obje strane govore o političkoj tranziciji. Ranije je HNC optužio UN za pristranost u Asadovu korist, navodeći također da su pobunjeničke skupine pokrenule novu ofenzivu na vladine snage.

Oporbeni koordinator na pregovorima u Ženevi Riad Hidžab je izjavio da je neprihvatljivo nastaviti pregovore ukoliko vlada i njezini saveznici i dalje nastavljaju s opsadama i bombardiranjima civilnih područja. “HNC smatra da bi nastavak pregovora u danim uvjetima samo povećao patnje našeg naroda. Odluka je da se pregovori odgode, a ne suspendiraju ili da se povučemo. To je prilika za primjenu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i da se odgovori na glavno pitanje u vezi formiranja vladajućeg tijela u zemlji u kojem nema uloge za Bašara al Asada”, stoji u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Džafari je rekao da ideje, čija je svrha premostiti jaz između dvije strane – poput onih koje je nedavno nabacio de Mistura, ne smiju dirati u postojeće državne institucije ili vojsku. “Nećemo dopustiti ustavni vakuum. Što to znači? To znači da vojska ostaje kakva je je i državne institucije nastavljaju funkcionirati”, dodao je.

Oporba pak smatra da je preustroj vojske i sigurnosnog aparata važan korak prema uspostavi demokratske Sirije. Džafari je optužio oporbu da želi prouzročiti kolaps u zemlji poput onog već viđenog u Iraku u Libiji nakon što je zapadna vojna intervencija srušila autoritarne režime. “Oni žele ponoviti iskustava Libije i Iraka… i pretvoriti Siriju u propalu državu”, ustvrdio je.

Dvije strane se međusobno optužuju za kršenje dogovora o primirju postignutog 27. veljače, a u koji nije uključena Islamska država (IS), kao ni Fronta Nusra, ogranak al Kaide. Pobunjenici su pokrenuli žestoki napad protiv snaga sirijske vlade u pokrajini Latakiji u ponedjeljak i napredovali su u obližnjoj Hami, kao odgovor na ofenzivu vladinih snaga kod Alepa i Homsa.

Sukobi, koji su se intenzivirali oko sjevernog grada Alepa, te žestoki zračni udari vladinih snaga u pokrajini Homsu potkopavaju sporazum o primirju. Vladine snage u snažnoj su ofenzivi protiv pobunjeničkih snaga na području Alepa i Homsa.

Novi napadi protiv vladinih snaga su uslijedili nakon što su pobunjeničke ih skupine najavile napade kao odgovor na kršenja primirja. “Nakon porasta kršenja od strane režimskih snaga, usmjerenih posebice na kampove raseljenih osoba i stambene četvrti, objavljujemo osnivanje zajedničkog operativnog centra i početak borbe radi odgovora na to stanje”, objavilo je u ponedjeljak u priopćenju deset pobunjeničkih skupina, većinom islamističkih.

Svrha neizravnih pregovora između oporbe i režima u Ženevi je okončati sukob u kojem je poginulo više od 270.000 osoba a raseljena polovica sirijskog stanovništva nakon 2011.

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Sjedinjenih Država Barack Obama naglasili su u ponedjeljak važnost mirovnih pregovora u Ženevi i dogovorili su da ruske i američke snage sigurnosti pojačaju suradnju u pogledu Sirije. Putin i Obama potvrdili su tijekom telefonskog razgovora da odlučno kane osnažiti prekid vatre u Siriji, objavili su ponedjeljak Kremlj i Bijela kuća.

Nakon objave sirijske oporbe da se povlači iz ženevskih pregovora Kremlj je ponovio kako se oni moraju nastaviti i da ih Moskva snažno podupire. “Vjerujemo da su ti pregovori neophodni uvjet”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak.

Čini se da je IS poslao više boraca u Europu i Belgiju, rekao je u utorak državni koordinacijski centar za analizu prijetnji, četiri tjedna nakon napada na glavni grad za koji je odgovornost preuzela ta ekstremistička skupina.

Vlasti vjeruju da je istraga o napadima 22. ožujka, koja je rezultirala mnoštvom uhićenja, dovela do razbijanja ćelije odgovorne za bombaške napade. Međutim opasnost ostaje, rekao je ravnatelj centra za analizu prijetnji (OCAM) Paul Van Tigchelt, na konferenciji za novinare a navodi ga novinska agencija Belga.

On je rekao da je centar primio informaciju o tome da je IS rasporedio više pripadnika u Europi. Trenutno nije dostupno više podataka. OCAM, koji neovisno određuje stupanj prijetnje u Belgiji, odlučio je da treba ostati na razini 3, što je stupanj manje od najviše razine prijetnji. On znači moguću i vjerojatnu prijetnju. Napadi 22. ožujka, u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji podzemne željeznice, odnio je 32 života.

You may also like

0 comments