Home Geopolitika Sirijska baza pala u ruke pobunjenika

Sirijska baza pala u ruke pobunjenika

by Agencije

Sirijski vojnici povukli su se iz važne zrakoplovne baze na sjeverozapadu Sirije, izvijestila je u srijedu državna televizija, nakon dvogodišnje opsade islamističkih pobunjenika, što je pojačalo pritisak na obalna područja sjeverno od prijestolnice koja su pod vladinom kontrolom.

Promatračka skupina Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćila je da je sirijska vojska u potpunosti protjerana iz sjeverozapadne pokrajine Idlib nakon pada baze. Izvori među pobunjenicima rekli su da je Fronta Nusra, sirijski ogranak al Kaide, odigrala vodeću ulogu u zauzimanju vojnog aerodroma. Nusra je dio pobunjeničke koalicije nazvane Osvajačka vojska, koja je zauzela veći dio pokrajine Idlib.

Sirijska državna televizija izvijestila je da se vojno osoblje, koje je branilo aerodrom Abu al-Duhar, evakuiralo s tog položaja. Aerodrom, koji je bio jedan od posljednjih vojnih uporišta u pokrajini Idlib, nalazio se pod opsadom pobunjenika gotovo dvije godine. Druga važna baza istočno od Alepa, Kveiris, trenutačno je pod opsadom militanata Islamske države.

Related Posts