Sirija spremna sudjelovati na pregovorima u Ženevi

Damask je “spreman sudjelovati” u raspravama o Siriji koje se trebaju održati krajem siječnja pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, izjavio je u četvrtak u Pekingu sirijski ministar vanjskih poslova Walid Mouallem.

“Sirija je spremna sudjelovati u međusirijskom dijalogu u Ženevi bez strane umiješanosti”, izjavio je on novinarima prigodom službenog posjeta Kini. “Naše izaslanstvo bit će spremno čim budemo imali listu izaslanstava oporbe. Nadamo se da će nam taj dijalog pomoći u sastavljanju vlade nacionalnoj jedinstva”, dodao je Mouallem po završetku razgovora s kineskim kolegom Wang Yijom.

Prvi put u gotovo pet godina sukoba, 19. prosinca je petnaest članova Vijeća sigurnosti usvojilo jednoglasno, uključujući Rusiju, rezoluciju kojom se utvrđuje ruta za političko rješenje građanskog rata u Siriji. Uz pregovore između oporbe i režima u Damasku, kao i prekida vatre, tekstom se predviđa tranzicijska vlada za šest mjeseci i izbori za 18 mjeseci. Po završetku rezolucije UN-a, glavni direktor UN-a u Ženevi Michael Moller kazao je ovog tjedna da će se sljedeći pregovori o Siriji održati u Švicarskoj “oko kraja siječnja”.

You may also like

0 comments