Širenje korona virusa spustilo cijenu nafte

Međunarodna tržišta
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 54 dolara nakon što su Azija,

Europa i zemlje proizvođači s Bliskog istoka izvijestile o stotinama novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je potaknulo strah za gospodarski rast i potražnju za naftom. Vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa koji je do sada zabilježen u tridesetak zemalja, potičući strah od pandemije.

Mnoge vlade i zdravstvene institucije potvrdile su da je prijetnja pandemije realna dok je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) donekle stišao zabrinutost, kazavši da naglo povećanje broja novih slučajeva zaraze smatra “duboko zabrinjavajućim”, ali da je širenje virusa još moguće spriječiti. Još se ne može govoriti o pandemiji, naglasio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je zbog epidemije procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini za 0,4 postotnog boda, na 5,6 posto. Očekuju i slabiji rast svjetskog gospodarstva, snizivši procjenu za 0,1 postotni bod, na 3,2 posto.

Njemačko se gospodarstvo zbog epidemije koronavirusa opasno približava stagnaciji, objavio je danas ekonomski institut DIW. Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini na najnižu razinu u deset godina, kazao je jučer izvršni direktor Fatih Birol, dodajući da je izgledna i dodatna izmjena procjena zbog epidemije koronavirusa.

Vodeći proizvođači signaliziraju da su spremni razmotriti dodatno ograničenje opskrbe s obzirom na utjecaj epidemije na potražnju. Tako je ministar energetike Saudijske Arabije jučer izjavio da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima “odgovorno” reagirati na širenje virusa.

OPEC+ trebao bi se sastati u Beču 5. i 6. ožujka. Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,88 dolara, što znači da je oslabila 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments